≫ 

Koja su najbolja mesta za sankanje u Beogradu?

Da li se zima i zimske radosti razlikuju u prestonici Srbije u odnosu na neka davna vremena?

  • 11
Sankanje Foto: Pixabay.com

Nisu ranije Beograđani baš mnogo razmišljali o tome gde će da vode klince na sankanje u toku zime. Isto kao što nisu razmišljali ni da li će biti snega, jer je zima gotovo uvek u prestonici Srbije podrazumevala i visok sneg, koji se zadržavao mesecima.

Tadašnji mališani su uživali u sankanju, vožnji skijicama, koje su pojedini beogradski klinci čak pravili od ostataka plastičnih gajbica iz lokalne samoposluge. Bilo je i grudvanja, pravljenja Sneška i još mnogo zanimljivih aktivnosti na snegu.

U jednom periodu su čak objavljivane vesti o tome koje beogradske ulice su zatvorene za saobraćaj, kako bi bilo omogućeno najmlađim Beograđanima da uživaju u sankanju. Jednostavno bi nadležni na dnu te ulice postavili zaštitnu mrežu, tako da roditelji nisu imali brigu oko toga da li će naići automobil dok se deca spuštaju niz padinu.

Kako je grad rastao i širio se, tako su klinci u beogradskim naseljima otkrivali nove staze za sankanje u svom kraju. I uživalo se sve dok roditelji ne podviknu da je red da se ide kući.

Sankanje u centru Beograda

Čini se da je ranije bilo „najteže“ po tom pitanju upravo mališanima iz centra grada. Jedina opcija koju su imali, praktično je bio Kalemegdan.

Ali u drugoj polovini prošlog veka su određene centralne gradske ulice bivale zatvorene i namenjene isključivo najmlađim stanovnicima Beograda.

Ako ste ljubitelj provoda u beogradskoj Skadarliji, možda će vam zvučati čudno da je upravo Skadarska ulica bila jedna od onih, na čijem se dnu nalazila mreža i koja je bila namenjena mališanima, željnim sankanja.

Obično su bile zatvarane i još neke ulice na području Dorćola, poput recimo Kapetan Mišine ili Đure Daničića.

Jedina staza za sankanje u Beogradu

Početkom veka je na Košutnjaku puštena u rad prva i jedina beogradska ski staza. Duga je oko 300 metara i upravo je to ono što kao zamerku navode ljubitelji skijanja.

Međutim, klincima koji žele da uživaju u sankanju ta dužina staze ne smeta.

Kako na toj stazi, koja posetiocima nudi jedan od najlepših pogleda na Beograd, ne postoji sistem za veštački sneg, to se nade polažu u pravi.

Na ovoj stazi se svake godine održava i manifestacija „Sankanijada“. Jedine godine kada sneg gotovo uopšte nije padao u Beogradu, ako izuzmemo svega par dana, ova tradicionalna manifestacija nije održana. Bilo je to 2016. godine.

Video: Najmlađi uživaju u snegu: Sankaju se na gradskim ulicama, ali i na planinama

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    17. januar 2021 | 23:11

    Sećam se sankanja na Zvezdari, od vrha parka, od česme pa kroz šumu pored škole i tako do stanice 65-e. Sigurno 30-o dece na sankama i skicama. Busom do vrha, poslednje stanice i tako u krug...ceo dan... godinama... Srećno detinjstvo Zdravi ljudi ! Drugari topli pozdrav 👋

  • BASA

    17. januar 2021 | 21:22

    Najbolja mesta za sankanje su : Kosutnjak , Banjicka suma , Avala , Kalemegdan , Balkanska ulica !

  • Bobi

    17. januar 2021 | 21:53

    Kaludjerica,Svetozara Markovića...kao bob staza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA