Lufthanza uvela novo pravilo: Ko nema medicinsku masku, ne može da uđe u avion

Platnene maske, kakve je do sada nosila većina ljudi, više nisu dozvoljene na letovima nemačke avio-kompanije

  • 0
Putnici u avionu Foto: Shutterstock

Kompanija Lufthansa zabranila je nošenje maski od tkanine i zahteva od putnika da nose odgovarajuće medicinske zaštitne maske.

Nemačka je odobrila nova pravila koja zahtevaju medicinske maske i u javnom prevozu. Kompanija Lufthansa je sledila njihov primer, zahtevajući od svojih putnika ove maske, a istovremeno zabranjujući da putuju sa maskama napravljenim od tkanine.

Pravilo je stupilo na snagu 1. februara, navedeno je na sajtu kompanije.

Od putnika se zahteva da nose medicinsku hiruršku masku, a svakome ko se ne bude pridržavao ovog pravila neće biti dozvoljeno da uđe u avion. Putnici bi trebalo da nose masku FFP2, kinesku KN95 ili masku sa sertifikatom N95.

Poznato je već da maske od tkanine ne čine mnogo da zaštite vlasnika, pogotovo ako su jednoslojne i ako se ne menjaju često. Ovakve maske nekada su bile smatrane prihvatljivim, jer ograničavaju raspršivanje kapljica iz nosa i usta. Ali sa pandemijom korona virusa, pojedine zemlje zahtevaju dodatnu ozbiljnost od svojih državljana ali i stranaca, insistirajući da svi nose specijalne maske koje bolje štite od SARS-CoV-2.

U nekim zemljama čak su uvedene i finansijske kazne za nepoštovanje odluke o nošenju specijalnih maski.

Još je važnije smanjiti širenje zaraze, sada kada je uočeno da korona virus mutira na načine koji ga čine mnogo više prenosivim. To je zato što je sve više ljudi domaćin virusa, pa je i više virusa u zajednicama, čime se povećava šansa za dalju mutaciju, navodi View from the wing.

Ako putujete, moraćete da budete na aerodromu, a ako boravite u istom prostoru sa grupom drugih ljudi, onda je preporuka da koristite masku N95. Naime, ova maska filtrira najmanje 95% čestica. Iako će neko reći da je to maska koja se koristi najčešće u bolnicama, u vreme pandemije korona virusa preporuka je da je nosi što više ljudi, kako bi se što efektnije zaštitili od infekcije.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA