U Sloveniji od danas važe nova pravila na granici: Moguć ulazak bez PCR testa uz ove uslove

Slovenija je objavila i novu listu zemalja visokog rizika, u kojima je epidemiološka situacija lošija nego u Sloveniji, a na listi su članice EU i potpisnice Šengenskog sporazuma

  • 4
Slovenija, EU, granica Foto: Shutterstock

Slovenija od danas uklanja pogranične kontrolne punktove na prelazima sa Austrijom, Hrvatskom i Slovenijom, a svi koji su preležali kovid-19 ili su vakcinisani, mogu da uđu u tu zemlju bez obaveznog zadržavanja u karantinu i bez rezultata testova na korona virus.

Vlada Slovenije izdala je novi dekret kojim je regulisala antiepidemijske pogranične propise u okviru kojih je od sada ponovo moguće preći granicu sa Austrijom, Hrvatskom i Mađarskom, iako ove zemlje i dalje drže na snazi svoje restriktivne pogranične mere.

Slovenija je objavila i novu listu zemalja visokog rizika, u kojima je epidemiološka situacija lošija nego u Sloveniji, a na listi su članice EU i potpisnice Šengenskog sporazuma.

Na toj listi su trenutno samo Španija, Portugalija i Češka Republika i putnici iz tih zemalja su u obavezi da podnesu na uvid dokaz o negativnom testu na korona virus, prenosi STA.

Ipak, nova pravila dopuštaju da u Sloveniju može da uđe putnik sa pozitivnim testom starim od 21 dan do šest meseci, ili sa lekarskom potvrdom o preležanom kovidu-19, a priznavaće se i negativni testovi iz stranih zemalja pod uslovom da laboratije koje su ih izdale imaju akreditaciju svojih nacionalnih Instituta za javno zdravstvo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    13. februar 2021 | 08:33

    Ieemooo sledeca

  • nina

    13. februar 2021 | 08:53

    E sad ja ne razumem... jel mi mozemo sa pozitivnim pcr ili ne ?

  • jp

    14. februar 2021 | 01:08

    NINA.... moze, ali poz test treba da bude star od 21 og dana od 3 nedelje nemozes prvih 10 dana dok si pozitivna da ides :)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA