≫ 

Države se lagano otvaraju za turiste koji su vakcinisani: U jednu od njih možemo i mi da putujemo

Ograničenja su stroža za one koji dolaze iz zemalja sa visokim rizikom, ali državljani zemalja u kojima broj obolelih od korona virusa pada već sada mogu nesmetano da putuju na određene destinacije

  • 1
Korona virus, putovanja, putovanje, pasos Foto: Shuttertock

Sada kada širom sveta ima sve više ljudi koji su primili vakcinu protiv korona virusa, mnogi se pitaju kada će ponovo biti sigurno putovati i pod kakvim tačno uslovima. Trenutno je svet čudna mešavina „zaključanih“ država i onih koje žele dobrodošlicu turistima iz većeg dela sveta.

Sve propisane mere su i dalje na snazi u mnogi državama. Osnovne među njima se odnose na nošenje zaštitnih maski za lice, često pranje ruku i održavanje fizičke distance. I dalje mnoge države ne dozvoljavaju veća okupljanja, ali vakcina ipak pruža mogućnost za razmišljanje o tome kako će izgledati putovanja u budućnosti.

Gruzija

Ukoliko državljanin Republike Srbije ili bilo koje druge zemlje želi da poseti Gruziju, a pritom je prethodno primio obe doze vakcine i o tome ima validan dokaz, ima pravo da uđe u zemlji.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije je navedeno da se to odnosi na bilo koju od postojećih vakcina.

Island i Estonija

I jedna i druga zemlja dozvoljavaju osobama koje su vakcinisane da uđu u zemlju, i to bez testa i obaveznog karantina. Ali sve to važi isključivo za zemlje sa malim rizikom, u koje Srbija trenutno ne spada. Za sada srpskim državljanima nije dozvoljen ulazak ni u jednu, ni u drugu zemlju, osim određenim kategorijama putnika.

Kako prenosi The Travel, obe zemlje dozvoljavaju vakcinisanim putnicima koji dolaze iz zemalja sa niskom stopom zaraze da zaobiđu tipične propise o karantinu, a Estonija dozvoljava to i putnicima koji imaju validan dokaz da su se oporavili od virusa ili da su primili vakcinu u prethodnih šest meseci.

Rumunija

Najmanje 10 dana nakon što prime poslednju dozu vakcine, putnici mogu da uđu na tle Rumunije. Potrebno je da tom prilikom dostave i relevantan dokaz.

Ali to ne znači da državljani svih zemalja mogu da posete ovu zemlju. Naprotiv, samo onih u kojima je nizak stepen zaraze, odnosno rizika. Konkretno, naši državljani trenutno ne mogu u Rumuniju, izuzev posebnih kategorija putnika.

Tranzit preko teritorije Rumunije za srpske državljane je moguć, ali samo pod uslovom da se u roku od 24 sata napusti teritorija zemlje.

Poljska

Državljanima naše zemlje za sada nije dozvoljen ulazak na teritoriju Poljske, ali jeste tranzit i to bez testa, pod posebnim uslovima. Potrebno je da putnik ima regulisan boravak u bilo kojoj od zemalja Evropske unije, te da je cilj putovanja povratak u tu državu, to jest u mesto prebivališta.

U Poljsku trenutno mogu ići samo naši državljani čiji je boravak u toj zemlji pravno regulisan.

Putnici iz zemalja članica Evropske unije imaju mogućnost da posete Poljsku, uz priloženi dokaz o nedavnom vakcinisanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    28. februar 2021 | 10:25

    Ok, sada može, DNK će se polako menjati, za 6 do 12 meseci, a i čip je tu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA