Tatjana Matić: "Srbija ispunjava preduslove za izdavanje digitalnih sertifikata za putovanje"

"Već smo zapošeči razgovore sa Grčkom"

  • 7
kovid pasoš koronavirus putovanja Foto: Shutterstock

Srbija ispunjava tehnicke preduslove za izdavanje digitalnih sertifikata koji bi omogućili bezbedna putovanja građanima koji su vakcinisani protiv korona virusa, kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i pozdravlja nameru EU o njihovom uvođenju.

Ona je za Tanjug rekla da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija još pre mesec i po dana pokrenulo proces izrade digitalnih sertifikata, jer je prepoznalo neophodnost njegovog uvođenja.

- Sa Grčkom smo već započeli razgovore o mogućnostima međusobnog priznanja digitalnih sertifikata u okviru Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma i verujemo da ćemo ostvariti sporazum na obostranu korist - kaže Matić.

Navodi da se takođe radi na postizanju takvih bilateralnih sporazuma i sa drugim zemljama i dodaje da su u toku pregovori sa Izraelom.

Matić kaže da je inicijativa za međusobnim priznavanjem digitalnih sertifikata pokrenuta i u razgovorima sa potpredsednikom Vlade Slovenije i ministrom privrednog razvoja i tehnologije, Zdravkom Pocivalšekom.

- Pozdravljam odluku EU o uvođenju digitalnih sertifikata koji bi omogućili bezbedna putovanja građanima koji su vakcinisani i izražavam podršku naporima da masovna imunizacija na kovid-19 bude sprovedena što pre - rekla je Matić.

Navela je da je Srbija svakako je jedan od lidera u sprovođenju plana vakcinacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. februar 2021 | 15:11

    Braćo Grci hvala vam za sve. Koliko vidim terate me da na leto ostavim pare Turcima.

  • Boža zemunac

    26. februar 2021 | 15:09

    Super. A kada sledi čipovanje ?

  • Neko

    26. februar 2021 | 15:31

    Dzaba vam...snaci ce se narod, a opet necete ubediti ljude da se vakcinisu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA