≫ 

Ponekad je izolovanost poželjna: Udaljena italijanska ostrva su bezbedna tokom pandemije korone

Iako su se ranije žalili zbog loše povezanosti, stonovnici udaljenih italijanskih ostrva sada uživaju bez korona virusa

  • 0
Italijanska ostrva

Foto:Pixabay/DEZALB

Postoji vrlo malo mesta širom sveta, koje se mogu pohvaliti time da su izbegli pandemiju Covid-19. Čak i Antarktik prijavljivao određeni broj slučajeva.

Italiju, koje je u vanrednom stanju do 30. aprila, ova pandemija je prošle godine poharala i odnela veliki broj žrtava. Trenutno je zemlja podeljena u zone, a razlikuju se u odnosu na nivo zaraženosti.

Međutim, mnoga italijanska izolovana ostrva se smatraju mestima, na kojima gotovo da nema oboljenja.

Italijanska poslovica koja je naročito popularna među mornarima veli da more može biti izdajica, ali da može biti i najveći saveznik čoveku. Čini se da je ta poslovica izuzetno primenljiva u ovom trenutku, jer na tim ostrvima voda deluje kao prirodna barijera i na taj način štiti ostrvljane.

Ipak, iako se pokazalo sa aspekta pandemije dobrim da neko živi na osamljenom ostrvu, činjenica je da je strah od korona virusa stigao i do mnogih ostrvljena.

Ostrvo Linoza

 

Smešteno na pola puta između Sicilije i Tunisa u Mediteranu, ovo ostrvo je vulkanskog porekla i prilično je udaljeno za masovni turizam.

Da biste stigli do ostrva Linuza potrebno je prvo dođete do aerodroma na ostrvu Lampeduza, a zatim putovati trajektom oko 12 sati. Ali toliko putovanje sasvim sigurno vredi truda.

Iako je određeni broj slučajeva zabeleže na ostrvu Lampeduza, naostrvu Linoza još uvek nema potvrđenih slučajeva.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Visit Linosa Island (@visit_linosa)

 

- Scenario koji podrazumeva neku vrstu zaključavanja ovde je uobičajen u ovo doba godine. Nema mnogo posla. Sve je zatvoreno, osim supermarketa, dva bara, apoteke i pošte. Picu dostavljaju samo subotom. Zima je i ljudi ubijaju vreme kod kuće, uređujući svoje imanje na selu ili pecajući na malim brodovima, kako bi ulov pojeli sa porodicama. Stvari se zapravo nisu promenile - izjavio je za CNN travel Fabio Tucio, jedan od 200 stanovnika ovog ostrva.

Lokalno stanovništvo nosi masku čak i kada se sastaje sa porodicom i prijateljima u baru, ali lokalna pijaca ne radi. Svakako da je udaljenost ostrva Linoza pomogla da ostrvljeni budu koliko-toliko zaštićeni. Međutim, oni se i dalje plaše.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Visit Linosa Island (@visit_linosa)

 

- Ostrvljani su vrlo sumnjičav prema strancima i štite svoju sigurnost. Budući da je Linoza uspela da ostane „Covid-free“, svaki put kada se trajekt usidri u luci, oni se trude da procene da li ima novih nepoznatih lica, koja eventualno mogu da donesu virus na ostrvo - izjavio je gradonačelnik Toto Martelo.

Ostrvo Tremiti

 

I na ovom ostrvu živi oko 200 ljudi, iako je tokom leta na arhipelagu Tremiti, u blizini Pulje velika gužva, posebno kada nagrnu turisti i ronioci.

Pet ostrva ovog arhipelaga se smatraju biserima Jadrana, a malobrojni stanovnici žive na dva ostrva. Preostala tri ostrva su nenaseljena.

Kontrole u lici su stroge. Svakome ko dolazi na ostrva se meri temperatura, ali se proveravaju i ostali podaci. Malobrojni stanovnici arhipelaga Tremiti žive od turizma, mada im je poslednjih meseci ipak veća briga za zdravlje.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Isole Tremiti (@isole_tremiti)

 

Osim ribolovom i uzgojem povrća, oni se trenutno bave planovima za nastupajuću sezonu.

Oni koji se bave turizmom trenutno uređuju svoje hotele, restorane i prodavnice, kao i apartmane i čamce. Zima je idealno vreme za izvođenje svih radova potrebnih za održavanje puteva na ovim ostrvima.

- Naša prodavnica ronilačke opreme je uvek otvorena. Organizujemo izlet brodom sa vodičem tokom proleća i radujemo se ponovnom dolasku turista, te čekamo kada će se ova noćna mora završiti - izjavila je Samanta Dionisi iz lokalnog ronilackog kluba.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Isole Tremiti (@isole_tremiti)

 

I gradonačelnik ostrva je naveo da jedva čeka kada će ponovo pokrenuti turizam na ovim ostrvima.

Ostrvo Vulkano

 

Deo fascinantnog eolsko arhipelaga na Siciliji obično nema nikakvih poteškoća sa prevlačenjem turista, prosto zato što su netaknute plaže, prozirna voda i predivan krajolik ostrva Vulkano sasvim dovoljni da bi turisti iz celog sveta ovde odmarali.

Dok se Italija na kratko ponovo otvorila za putnike u junu, drugi talas koji je u oktobru potresao ovu evropsku zemlju oterao je i većinu turista, tako da je i prelepo ostrvo Vulkano ostalo gotovo prazno.

Inače se ovo ostrvo često naziva i Usta pakla, a kako navode lokalni stanovnici, nijedanput niko od tada nije posetio ostrvo.

U toku prošle godine ostrvo Vulkano je imalo samo jedan potvrđeni slučaj zaraze.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Walk-World(ヨーロッパ旅行専門店) (@walkworld2018)

 

- U poslednje vreme je prilično mrtvo i krajnje tiho. Turizam je naš život. Većina nas radi samo tokom letnjih meseci, ali ne možemo se požaliti. Zime su obično takve, pa po tom pitanju pandemija nije revolucionarno uticala na naš život - izjavio je Marko Spiso, koji na ovom ostrvu vodi popularno blatno kupatilo.

Na ostrvu živi oko 300 ljudi. Uglavnom vreme provode u šetnji, popravljanju kuća, ribolovu i međusobnim susretima u lokalnom baru. Zatvorene prodavnice nisu neuobičajene za ovo doba godine, a tokom cele godine je prisutna vulkanska aktivnost, tako da se ovo ostrvo može pohvaliti i prijatnom temperaturom vode i vazduha.

Iako se ostrvo Vulkano nalazi relativno blizu Sicilije, koja je teško pogođena pandemijom, na njemu ipak nema zaraženih.

Smanjena je frekvencija između sedam ostrva ovo eolskog arhipelaga i to još tokom oktobra, pa se smatra da je to i urodilo plodom.

Ostrvo Filicudi

 

Jedno od najudaljenijih, ali i najdivljih ostrva u Italiji je i Filicudi. Ovde je prilično teško brodovima i da pristanu zbog uslova.

Iako je lokalno stanovništvo uglavnom bilo deprimirano zbog toga, čini se da je to sada prednost. Ostrvljani se osećaju srećno što žive tako povučeni, daleko od haosa koji donosi pandemija korona virusa.

- Vrlo je ružan trenutak za čovečanstvo, ali srećan sam što živim ovde. Kao da sam u drugom svetu. Mi smo privilegovani. Društvena distanca je zagarantovana. A zahvaljujući našoj klimi koja je topla i tokom zime, supruga i ja često uživamo u večeri napolju pod zvezdanim nebom – izjavio je Pepino Taranto, jedan od stanovnika ovog ostrva.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Visit Filicudi (@visitfilicudi)

 

Na Filicudiju postoje mnogobrojne kamenite i takozvane magareće staze, kao i samo jedno ribarsko selo.

Neki od stanovnika ovog ostrva su naveli da izbegavaju da gledaju vesti, ali da uživaju u slobodnom kretanju po svojim baštama, te da ne moraju da nose „masku za njušku“, iako masku koriste dok prisustvuju službi u lokalnoj crkvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA