≫ 

Digitalni sertifikat i za građane Srbije: Poznati uslovi pod kojima ćemo moći da putujemo po EU

Zemlje članice EU će biti u obavezi da prihvate sertifikate koji se odnose na vakcine priznate od strane EMA, a da same odluče da li će prihvatiti i druge vakcine

  • 40
Kovid pasoš Foto: Unsplash/Lukas

EU planira da od juna počne sa primenom digitalnih zelenih sertifikata, koji bi trebalo da sadrže informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitela, u cilju relakasacije putovanja unutar EU, piše Tanjug.

U Briselu naglašavaju da će i građani trećih zemalja, uključujući i Srbiju, imati načina da dobiju ovaj dokument, kojim bi trebalo da se olakša slobodno kretanje unutra EU u toku pandemije.

- Trenutno su sva neesencijalna putovanja u EU privremeno zabranjena za većinu građane trećih zemalja. Oni koji mogu trenutno da putuju moći će i da dobiju zeleni digitalni sertifikat tako što će ga zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostavljaući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procene dokaz i izdaju digitalni sertifikat - objasnio je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

On naglašava da će uskoro postojati i ”druga opcija”, po kojoj će građanima trećih zemalja moći da se priznaju sertifikati o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađivanja sistema izdavanja sertifikata sa zahtevima EU.

- Time će se praktično sertifikati trećih zemalja priznavati u EU na isti način kao i digitalni zeleni sertifikati izdati u EU - kazao je Vigand.

Kada je reč o priznavanju vakcina, u EK naglašavaju da će se unutar EU izdavati digitalni sertifikati ”za sve primljene vakcine protiv korona virusa bez obzira da li su odborene od strane Evropske agencije za lekove ili ih je odobrila samo zemlja članica na nacionalnim nivou”.

- Kada je u pitanju priznavanje vakcina, kako bi se izbegle restrikcije na putovanja, mere karantina ili testiranja, zemlje članice će biti u obavezi da prihvate sertifikate koji se odnose na vakcine priznate od strane EMA, a da same odluče da li će prihvatiti i druge vakcine - objašnjavaju u Evropskoj komisiji.

Video: U toku dogovori o uslovima putovanja, najteže sa Španijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    29. mart 2021 | 15:55

    Novi nacin da se opet uvedu vize. Ekstra. Muka mi je vise od EU.

  • HAJ

    29. mart 2021 | 15:14

    Haaa haaaaa bas se pitam kako ce bez turiste iz Kine i Rusije a bogami i njihovih eu Madjara.

  • Goran

    29. mart 2021 | 15:09

    Neka hvala nisam rob nije ovo 41 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA