≫ 

Najbitnije je da imate udobnu obuću ako se bavite planinarenjem: O ovome treba da vodite računa

Potrebno je da planinari biraju cipele, u kojima će se osećati udobno, a istovremeno zglobovi na njihovim nogama moraju da budu odlično zaštićeni

  • 2
Cipele i čizme za planinarenje Foto: Pixabay/cocoparisienne

Izbor dobrog para planinarskih cipela je vrlo važan izazov za sve ljubitelje avanture i planinarenja uopšte.

Pronaći dobar par cipela za planinarenje može da podseća na pokušaj povezivanja tri tačke trougla, koje se jednostavno ne podudaraju. U ovom slučaju su te tri tačke udobnost, pristupačnost i stil, koje moraju da se podudare, da bi planinarenje proteklo u najboljem redu.

Iako se tokom pandemije očigledno u mnogim zemljama povećala kupovina putem interneta, ipak se ne treba igrati sa time kada su u pitanju cipele za planinarenje.

Dobar par takvih cipela znači jednostavno razliku između izbegavanja povreda na stazi i nenošenja cipela uopšte, odnosno mogućnost da se stopala planinara povrede tokom hodanja po različitim terenima.

Iako je svakako tačno da će sve cipele i čizme u jednom trenutku da budu pohabane, ipak se ne može reći da je tačno da cipele za planinarenje treba da dovedu do neudobnog pešačenja.

Prvi korak: Koja vrsta planinarenja je u pitanju?

Vrlo je važno da znate koju to stazu želite da osvojite, odnosno za kakav tačno teren su koje cipele namenjene. Primera radi, ako je u pitanju manje zahtevna staza, to ne iziskuje neke naročito zahtevne cipele za planinarenje. Na primer, AKA cipele za planinarenje su odlične za dnevne šetnje, kao i za šetanje po relativno pristupačnim stazama, na kojima nema naročitog nagiba. Tačnije, odličan su izbor za sve vrste šetnji koje iziskuju udobnost na prvom mestu, a da se istovremeno planinari ne osećaju opterećeno. U pitanju su lagane cipele, koje ipak nisu preporučljive za penjanje na neke zahtevnije vrhove ili na primer za stene.

Za grublje terene su napravljene takozvane Backpacking cipele ili čizme, koje su mnogo čvršće u odnosu na standardne cipele za planinarenje. One su bolje za neravne staze i za neke zahtevnije uspone.

Imajte na umu da su u pitanju uglavnom cipele za planinarenje od kože, koje su napravljene da traju duže, što se svakako odražava i na njihovu cenu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Jesus Arciga Ceja (@jesus_arciga_)

Korak dva: Uzmite u obzir veličinu i oblik stopala

Nema sumnje da će materijal od koga su cipele za planinarenje ili čizme napravljene i te kako imati uticaja i na planinare.

Ukoliko nemate problem sa nošenjem čuvenih martinki ili slične obuće, koja važi za kruću, onda bi trebalo takve cipele za planinarenje i da birate. Sa druge strane, ako ste ljubitelj konfora, onda definitivno treba da obratite pažnju ne samo na oblik vašeg stopala, već i na materijal od kojeg su konkretne čizme napravljene, a kako biste u njima mogli da se osećate prijatno.

Treći korak: Obratite pažnju na ojačanje za zglobove

Ako se bavite planinarenjem, onda sigurno znate koliko je važno da zglobovi budu dobro zaštićeni. Upravo zato je potrebno da obratite pažnju na to na kojoj visini se nalazi dodatna zaštita za zglobove, kako ne biste rizikovali da prilikom spoticanja, na primer povredite zglob.

Uopšteno, što je cipela plića, to je lakše kretanje, ali isto tako to utiče i na bezbednost, pa svakako prilikom izbora treba voditi računa i o tom detalju.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели PAIGE SCHEMENAUER (@paige15schem)

Umesto zaključka

Da ne biste načinili loš izbor, morate znati da je sasvim normalno da posle dužeg pešačenja noge budu naduvene. Iz tog razloga se uvek preporučuje uzeti za nijansu veće cipele za planinarenje. Ali tom prilikom svakako ne treba preterati, jer to može da bude kontraproduktivno. Najbitnije je da prste možete da pomerate, a istovremeno da ne udarate petom u zadnji deo cipela.

Naravno da čak i pored toga može da se desi da se pojave žuljevi, ali to definitivno znači da niste odabrali odgovarajuće cipele, te da vaša peta klizi, što dovodi do trenja i kasnije do pojave žuljeva. A u rešavanju tog problema vam mogu pomoći nešto deblje čarape, ali svakako treba biti obazriv.

Ni u kom slučaju nije preporučljivo da nove cipele za planinarenje probate direktno na stazi. Može se dogoditi da se ne osećate prijatno, a to vam sigurno nije cilj. Zato je dobro da cipele najpre isprobate kod kuće, kako biste znali šta vas očekuje kada krenete na planinarenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. april 2021 | 21:05

    Ali ne zaboravite vunene carape,leti hlade a zimi greju

  • Маки

    3. april 2021 | 10:29

    Гумени пиротски опанци + вуњене чарапе. Зима, лето, јесен, пролеће, снег,лед,песак, киша, сунце, бетон, асфалт, камена подлога, земља. Нема боље за ходање и удобније.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA