≫ 

Tajland se ponovo otvara za turiste: Na Puket od jula bez karantina, uz jedan važan uslov

Planirano je da otvaranje Tajlanda bude postepeno, i to u četiri faze. Ako sve bude uspešno, zemlja očekuje da za vakcinisane turiste bude otvorena početkom sledeće godine

  • 4
Tajland, odmor, Puket, korona mere Foto: Pixabay/nextvoyage

Tajland je vrlo strogo reagovao na pandemiju. Mesecima je zemlja bila zatvorena za većinu turista, a posle toga je postojao zahtev da svaki posetilac bude u obaveznom dvonedeljnom karantinu.

Čini se da su rezultati bili uspešni, sa manje od 30.000 zaraženih i 100 smrtnih slučajeva.

Ali ekonomija zemlje, u čijem BDP-u turizam čini skoro četvrtinu, već oseća posledice pandemije. Kao odgovor na to, Tajland je nedavno najavio plan za ponovni dolazak stranih turista koji su vakcinisani. Taj plan će, kako prenosi Lonely planet, imati 4 faze.

Prva faza je stupila na snagu 1. aprila. Tada je omogućeno svim stranim turistima, koji su vakcinisani da uđu u zemlju i posete jednu od pet takozvanih pilot provincija i to Puket, Krabi, Phang Nga, Chiang Mai i Pataju, u kojima je karantin smanjen na jednu sedmicu.

Posetioci će biti testirani na aerodromu i biće u obavezi da koriste aplikaciju koju je obezbedila Vlada zemlje. Međutim, pored obaveze da pokažu dokaz da su vakcinisani i to onom vakcinom koju je zvanično odobrila Svetska zdravstvena organizacija, imaju i još jednu obavezu. Neophodno je da uz to pokažu i dokaz, odnosno laboratorijski rezultat da u njihovom organizmu nije otkriven korona virus. To uverenje (PCR test) mora biti izdato najkasnije 72 sata pre polaska.

Pored svega toga, svaki turista koji želi da poseti Tajland, ima obavezu da dostavi i uverenje o ulasku u zemlju koje izdaje nadležna ambasada, kao i polisu zdravstvenog osiguranja.

Druga faza po planu stupa na snagu od jula meseca i omogućava vakcinisanim stranim državljanima da uđu u zemlju preko Puketa bez karantina. Prvih 7 dana će, prema dosadašnjim najavama, turisti moći da provedu na Puketu, a zatim će im biti dozvoljeno da posećuju druge destinacije na Tajlandu. 

Treća faza otvaranja Tajlanda planirana je za oktobar. Svi strani turisti koji su vakcinisani, a tada žele da uđu u zemlju preko pomenutih pet takozvanih pilot provincija, neće morati da idu u karantin. Oni će prvih sedam dana provesti u odabranoj provinciji, a potom će moći da putuju širom Tajlanda.

Ako ove tri faze budu bile sprovedene bez ikakvih poteškoća, Tajland se nada da će ukinuti karantin za sve vakcinisane strane turiste do januara 2022. godine.

Tokom 2019. godine je ova zemlja ugostila oko 40 miliona stranih turista. Međutim, tokom prošle godine je taj broj opao na svega 6,7 miliona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @@@

    5. april 2021 | 22:24

    Sedi gde si i za gde si nisi!!!

  • Vj

    6. april 2021 | 00:18

    Svake godine turisti ostave 5 milijardi dolara u kesu na prostititke,to im je najuspesnija grana privrede

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA