U Singapur samo uz mobilnu aplikaciju: Digitalni sertifikat za bezbedno putovanje

Singapur se otvara za putnike koji imaju digitalni zdravstveni sertifikat. Oni koji budu odlučili da posete zemlju od sledećeg meseca, koristiće posebnu mobilnu aplikaciju

  • 0
Kovid pasoš Foto: Unsplash/Lukas

Mobilnu aplikaciju koja omogućava putnu dozvolu i digitalni sertifikat sa informacijama o dijagnostičkim testovima na korona virus i vakcinu, Singapur će aktivirati od maja 2021.

Na taj način će Singapur postati jedna od prvih zemalja koja je usvojila tu inicijativu.

Planirano je da bude korišćena aplikacija Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) za provere pre polaska. Preko nje putnici mogu dobiti dozvolu za putovanje avionom do Singapura, budući da prikazuje sve potrebne podatke iz odobrenih laboratorija, prenosi Newsbeast.

Ovaj digitalni zdravstveni sertifikat je uspešno testirala kompanija „Singapore Airlines“.

Više od 20 avio kompanija, uključujući i „Emirates“, „Qatar Airways“ i „Malaysia Airlines“, takođe testiraju ovu aplikaciju.

- Uspeh naših zajedničkih napora učiniće da saradnja koju ima IATA sa Vladom Singapura bude model koji će slediti ostali – navedeno je u izjavi Vilija Volša, generalnog direktora IATA.

kovid pasoš koronavirus putovanja Foto: Shutterstock

Ostrvska država koja je ove godine prijavila relativno malo slučajeva obolelih, Singapur je lider u razvoju i upotrebi tehnologije tokom pandemije. Očekivano je i da želi da bude među prvim zemljama koje su se ponovo otvorile za strane turiste.

Kako je ranije navela Atinska novinska agencija, avio-kompanije se nadaju da će više zemalja odobriti korišćenje mobilnih aplikacija sa digitalnom propusnicom. To će im omogućiti da nastave putovanja avionom i izbegnu eventualne komplikacije i kašnjenja na aeroromima prilikom provere dokumenata.

Putnici iz većine zemalja trenutno moraju da se testiraju na korona virus pre putovanja, tačnije u roku od 72 sata pre leta za Singapur. Rezultati testiranja moraju da budu priloženi i po polasku sa aerodroma i po dolasku u Singapur.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA