≫ 

Ugovoreni kriterijumi za "kovid pasoše": 13 zemalja EU saglasno, uslov je izbegavanje diskriminacije

- Radi se o pitanju opstanka evropskog turizma – kaže austrijska ministarka Elizabet Kostinger

  • 24
Korona virus, putovanja, putovanje, pasos

Foto: Shuttertock

Hrvatska i još 12 članica Evropske unije postigle su dogovor oko kriterijuma za izdavanje takozvanih kovid pasoša, odnosno „zelenih pasoša“ koji bi u vreme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču.

- Naš cilj je da „zeleni pasoš“ brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primenimo na nivou EU - rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kostinger u razgovoru za agenciju APA.

Ona je, kako prenosi Index.hr, rekla da se radi o „pitanju opstanka za evropski turizam“.

Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se 29. marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje „zelenog pasoša“, koji bi mogao da počne da se koristi najkasnije do početka juna.

- „Zeleni pasoš“ preko QR-koda odmah daje informaciju o tome da li je vlasnik vakcinisan, testiran ili je imao korona virus. Time je omogućena jednostavna i praktična primena na području EU, od ček-ina na aerodromima do poseta ugostiteljskim objektima - rekla je austrijska ministarka turizma.

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbeći da ta vrsta dokumenta bude tretirana kao uvođenje obaveznog vakcinisanja „na mala vrata“.

Osetljivi zdravstveni podaci vlasnika takozvanih kovid pasoša bi ostajali u zemlji porekla i ne bi bili dostupni svim zemljama članicama EU, a dalji cilj je i usklađivanje primene sa trećim zemljama.

Lista sa kriterijumima predata je na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi u narednim danima trebalo da donese odluku o primeni “zelenih pasoša“.

Video: Brnabić: Kovid pasoši suprotni EU vrednostima, ali bićemo spremni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija iz Švedske

    12. april 2021 | 17:59

    Ukratko uvode Nam Marshall Law .Sad nas mogu pratiti i kontrolisati kako hoće a vi Primajte vakcine da vas Prate sa GPS i polako Starije da Sklone a sebi da Produže živote. Malo OTVORITE Oči da i uši Ali me preko TV ekrana gde vam pune sa različitim glupostima. Mi ovde ne Uzimamo Vakcine NEMA Šanse .Pozdravi svima OTVORenima ljudima

  • Goran

    12. april 2021 | 18:57

    Jedva cekam da se vakcinisem i dobijem taj pasos, lud sam bez putovanja, isto tako promenicu pol, sve radim samo da budem deo civilizovanog sveta

  • Gaga

    12. april 2021 | 18:57

    Fasizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA