≫ 

Sezona u Turskoj počinje u maju: Očekuje se barem duplo više turista nego tokom prošle godine

Šef turskih turističkih agencija je izjavio da za sada najviše interesovanja pokazuju ruski i ukrajinski turisti, ali se uskoro očekuje znatno veće interesovanje i turista iz drugih zemalja

  • 5
turska plaza more letovanje Foto: Pixabay

Značajnu dozu optimizma po pitanju nastupajuće sezone ima Firuz Baglikaja, šef Udruženja turskih turističkih agencija. On je nedavno izjavio da su turisti iz Rusije i Ukrajine već počeli su da pristižu u turske hotele, a da se očekuje povećanje poseta od sredine aprila.

- Uključujući turske državljane koji borave u inostranstvu, ove godine očekujemo značajan broj posetilaca, koji će učiniti da prihodi od turizma budu između 20 i 25 milijardi dolara - izjavio je Baglikaja, prenosi Hurriyet daily news.

Alanja, Turska Foto: Pixabay

Tokom prethodne godine Tursku je posetilo oko 12,6 miliona stranih turista u jeku pandemije. Prihod od turizma se tokom prošle godine procenjuje na 12,6 milijardi dolara.

Zemlja je rekordan broj stranih posetilaca primila tokom 2019. godine. Tada je zabeleženo čak 45 miliona stranih turista i 7 miliona Turaka koji borave u inostranstvu, a zemlja je od turizma zaradila skoro 35 milijardi dolara.

Posle strogog zaključavanja i ograničenja putovanja tokom prvih meseci pandemije prošle godine, Turska je pokrenula Program sertifikacije za bezbedan turizam u junu 2020. godine. Kao deo programa, sertifikovano je na stotine hotela, restorana, muzeja, turističkih agencija i drugih kompanija iz ugostiteljskog sektora. Taj program se redovno kontroliše.

Opseg Programa sertifikacije za bezbedan turizam od tada je proširen, izjavio je tokom proteklog meseca zamenik ministra za kulturu i turizam Nadir Alpaslan, dodajući da je program imao za cilj da turistima pruži atmosferu nultog rizika, a sve uz stroge zdravstvene i higijenske mere.

Ministar je, takođe, izjavio da tokom 2021. godine postoje očekivanja da zemlja ugosti oko 34 miliona stranih posetilaca, što bi bio porast veći od 100% u odnosu na prethodnu godinu.

U novoj turističkoj sezoni koja počinje narednog meseca, Turska očekuje dolazak značajnog broja turista iz Rusije, Nemačke, Ukrajine, Poljske, Velike Britanije i Holandije, dodao je ministar.

Turisti iz Srbije takođe su prethodnih godina, pa i u 2020. rado birali Tursku kao destinaciju za letovanje. Iako je u ovom trenutku za odlazak u Tursku neophodan negativan PCR test, postoje najave da ćemo ovog leta u Bodrum, Antaliju, Kemer, Belek, Fetije i ostala letovališta moći da odemo bez ikakvih organičenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA