≫ 

Članice EU se formalno dogovorile o uvođenju kovid-pasoša

Sertifikati bi omogućili vakcinisanima, oporavljenima od kovida-19 ili licima sa negativnim rezultatima testa, da lakše putuju unutar Evropske unije

  • 13
kovid pasoš koronavirus putovanja Foto: Shutterstock

Članice Evropske unije (EU) formalno su postigle dogovor o uvođenju kovid-pasoša za putovanje, što je još jedan korak ka ponovnom otvaranju turističkog sektora ovog leta, navela su dva neimenovana diplomatska izvora.

Sertifikati bi omogućili vakcinisanima, oporavljenima od kovida-19 ili licima sa negativnim rezultatima testa, da lakše putuju unutar EU, gde su ograničenja kretanja u velikoj meri pogodila turističku industriju, piše agencija Rojters, a prenosi Tanjug.

Sve države članice EU "podvukle su svoju posvećenost da okvir imaju spreman do leta 2021. godine", navodi se u dokumentu koji su podržali nacionalni izaslanici, a u koji je Rojters imao uvid.

Evropski parlament, koji isto tako mora da se složi sa predlogom kako bi stupio na snagu, treba da usaglasi sopstveni stav krajem ovog meseca, a završni razgovori između poslanika, nacionalnih izaslanika i izvršne vlasti evropskog bloka, trebalo bi da počnu u maju.

Zemlje EU paralelno rade na tome da osiguraju "da budu uspostavljena neophodna tehnološka rešenja", navodi se u dokumentu EU, tako da novi digitalni ili papirni sertifikati mogu biti stavljeni u upotrebu nakon odobrenja.

Sporazum članica EU uključuje i odredbe protiv diskriminacije onih koji ne mogu ili ne žele dobiti vakcinu.

Dok bi evropske članice bile obavezne da priznaju vakcine koje je odobrila EU, specifične zemlje bi takođe mogle da izdaju sertifikate kojim se prihvataju ruska vakcina "Sputnjik" ili kineska "Sinovak".

Video: Brnabić: Kovid pasoši suprotni EU vrednostima, ali bićemo spremni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаги

    14. april 2021 | 15:12

    Не вакцинишете се због некога и нечега, него због вас самих, схватите већ једном. Била завера или не, људи обољевају, а неки и умиру.

  • Pavle

    14. april 2021 | 15:03

    Moje zdravlje je preče od putovanja. Ne želim neispitanu vakcinu, i ostaću kod kuće.

  • Nenad sokolov

    14. april 2021 | 14:59

    Znaci poceli su da uslovljavaju. Sad u inat necu vakcinaciju, a jedom svakako treba da se mre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA