≫ 

Ako znate za ove cake, možete da uštedite na putovanjima: 4 načina za efikasnu optimizaciju troškova

Iako imate dovoljno novca za odlazak na izabranu destinaciju, uvek možete da primenite neki od ovih predloga i da uštedite

  • 2
Putovanja, štednja, jeftina putovanja

Foto: Pixabay/veerasantinithi

Koliko god novca imali na raspolaganju za putovanje, nema sumnje da će vam svaka ušteda značiti. Bez obzira na to da li planirate samo vikend putovanje do neke destinacije u blizini ili letovanje u drugoj zemlji, možda, činjenica je da to sve košta.

I vrlo često se jave neplanirani troškovi, što može posebno loše da utiče na celokupno putovanje.

Da biste to sprečili ili makar sveli na najmanju moguću meru, potrebno je da budete upoznati sa najefikasnijim načinima za uštedu novca, odnosno smanjenjem troškova tokom bilo kog putovanja.

Putno osiguranje

 

Prvi i najčešći vid zaštite u finansijskom smislu jeste ulaganje u putno osiguranje. Danas postoje mnoge opcije u vezi sa time i svakako bi ih trebalo na vreme razmotriti.

Putovanja, osiguranje, putno osiguranje

Foto: Pixabay/geralt

Ne zaboravite da pročitate baš sve detalje u okviru polise, kako biste bili upoznati sa time na koje tačno troškove se odnosi.

Naknada za kašnjenje leta

 

U slučaju da putujete avionom, važno je da znate da ako vaš let bude odložen ili otkazan, imate pravo na naknadu za kašnjenje ili otkazivanje leta. Kako navodi Luxury travel magazine, to pravo se ostvaruje na osnovu zakona države iz koje putnik leti, a ne na osnovu zakona države odredišta.

Putovanja, štednja, jeftina putovanja, otkazan let

Foto: Pixabay/Tumisu

Naknada ne mora biti uvek u novcu, već može podrazumevati i noćenje u hotelu ili bonove za obrok, na primer.

Benefiti kreditnih kartica

 

Da biste znali koje sve prednosti vam nudi korišćenje konkretne kreditne kratice, potrebno je da pročitate pravila zaštite potrošača.

Naime, mnoge kompanije koje izdaju kreditne kartice nude i različite vrste „osiguranja“, kako klijent ne bi platio nešto što nije iskoristio.

Putovanja, štednja, jeftina putovanja, novac

Foto: Pixabay/stevepb

Povrat PDV-a

 

U nekim zemljama, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, na primer, možete da računate na to da će vam deo novca namenjen porezu na dodatu vrednost biti vraćen ukoliko popunite formular i priložite račun za kupljene stvari. Slična je situacija i u Mađarskoj, što je većina naših turista već iskusila.

Uspomene iz inostranstva uvek će vas podsećati na lepe trenutke provedene na odmoru, a sigurno će vas obradovati činjenica da ste nešto platili manje od realne tržišne vrednosti, pa ćete poželeti da se u tu zemlju vratite makar još jednom.

Koje su vaše ideje za uštedu novca tokom putovanja? Podelite sa nama kroz komentare.

Video: Bojana i Miloš su prešli 5.000km sa samo 25 evra u džepu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    22. april 2021 | 11:02

    Nasi turusti stede na neki drugi nacin. Ponesu paradajz i konzerve iz lidla pa posle pricaju kako im je bilo lepo.

  • pera

    27. april 2021 | 16:19

    Bas tako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA