≫ 

Kako da popunite PLF formular za put u Grčku: Nije teško, ali je potrebno strpljenje

Trenutno je moguće da preko jedne mejl adrese bude registrovan i još jedan član porodice, kao i još jedna osoba koja nije član porodice. Prilikom popunjavanja PLF-a budite pažljivi i strpljivi

  • 9
Granični prelaz, Grčka, kolone Foto: Tanjug/AP

Uz dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test, svi koji krenu put Grčke moraju imati i popunjen PLF formular (Passenger Locator Form).

Taj formular bi putnici trebalo da popune barem 24 sata pre početka putovanja. Da ne bude zabune, nakon što završite sa popunjavanjem potvrda sada stiže odmah, za razliku od prošlogodišnje sezone, kada je bilo pravilo da stigne oko ponoći onog dana kada krećete na put.

Potvrda podrazumeva dostavljanje QR koda na navedenu mejl adresu. Taj kod kasnije svaki putnik ima obavezu da pokaže prilikom carinske kontrole i to ili na svom mobilnom telefonu ili odštampan na papiru.

Formular možete popuniti preko sajta travel.gov.gr

Registracija za PLF

Najpre je potrebno da se registrujete preko navedenog sajta kao korisnik. Registracija podrazumeva navođenje mejl adrese i lozinke. Za razliku od nekih drugih sajtova, ovde nije naveden neki naročit zahtev za kreiranje lozinke, u smislu velikih slova, cifara ili posebnih znakova.

Nakon što popunite navedena polja, na mejl adresu vam stiže potvrda, odnosno zahtev da klikom na priloženi link potvrdite prijavu. Kada kliknete na taj link, od vas se zahteva da u naznačena polja upišete mejl i lozinku.

Popunjavanje PLF-a

Pre nego što počnete sa popunjavanjem ovog formulara, dobro je da pripremite pasoš i informacije o smeštaju. Naime, ovaj obrazac ima za cilj da na jednom mestu objedini sve informacije o putniku. Takođe je potrebno da odaberete i jezik, a od opcija su ponuđeni engleski, nemački i francuski.

Posle prijavljivanja na sajt, biće potrebno da štiklirate tri opcije:

- Da ste pročitali protokol

- Da ćete navesti kompletne, ispravne i tačne informacije

- Da ćete popuniti samo jedan PLF za porodicu, odnosno domaćinstvo

Važno je napomenuti da preko jednog PLF-a, osim sebe, možete registrovati i još jednu osobu koja je član vaše porodice i još jednu koja nije član vaše porodice. Tako aplikacija funkcioniše trenutno.

Zatim je potrebno da označite da li idete u Grčku ili napuštate Grčku.

Imajte na umu da su za sada pravila takva da se PLF zahteva u odlasku za sve, a u povratku, odnosno prilikom izlaska iz zemlje samo za grčke državljane i osobe sa stalnim boravkom u zemlji.

Sledeće pitanje je vezano za tip transporta. Tu je potrebno da odaberete na koji način putujete. Ponuđene su 4 opcije:

1. Drumski (autobus, voz ili automobil)

2. Avio prevoz

3. Kruzer

4. Feribot

Štikliranjem opcija za drumski vid transporta otvara se stranica sa novim zahtevima. Na njoj je potrebno navesti registarsku oznaku automobila, dok je to za autobus opcionalno. Potrebno je takođe navesti i datum ulaska u zemlju i granični prelaz, odnosno tačku ulaska.

Ukoliko putujete avionom, potrebno je da navedete naziv avio kompanije i broj leta, te opet tačku ulaska u zemlju.

Osim već pomenute tačke ulaska, putnici na kruzerima imaju obavezu da navedu i naziv broda, broj kabine i datum iskrcavanja.

Lične informacije putnika

Nakon što sve to popunite, potrebno je da popunite i stranu koja se odnosi na lične informacije.

U njih spadaju ime i prezime, pol i godine starosti.

Zatim štiklirate da li ćete davati podatke iz lične karte ili pasoša. Pošto to odaberete, od vas se zahteva da popunite i polje sa brojem pasoša. Da ne bude zabune, srpski državljani svakako moraju navesti podatke iz pasoša. Opcija lične karte se odnosi na grčke državljane najpre, budući da oni u određene zemlje, pa i u Srbiju, na primer, mogu putovati samo sa ličnom kartom.

Nakon toga, unosite broj telefona na koji vas mogu kontaktirati dok ste u zemlji i mejl adresu. Tu je moguće navesti i broj telefona iz Srbije, ali je neophodno da to bude u formi +381, pa broj operatera bez nule. Primera radi, pravilno popunjeno to polje bi trebalo da izgleda ovako +381691234567 (bez razmaka).

Poslednje polje na toj strani je mejl adresa, ali je ona automatski upisana, odnosno navedena je ona preko koje ste se registrovali.

Vodite računa o tome da se u poljima „ime“ i „prezime“ obavezno koristi engleska tastatura, odnosno da se slova poput ć, č, ž, đ, š i dž ne prihvataju.

Stalna adresa putnika

Kada i tu stranu formulara popunite, potrebno je da navedete još ličnih informacija i to najpre iz koje zemlje dolazite, u kom gradu živite, kao i poštanski broj grada. Zatim navodite ulicu u kojoj živite, pa broj. Opcionalno je navođenje broja stana ili kabine na brodu.

Takođe je opcionalno i da navedete u kojoj ste zemlji pre toga boravili. To polje bi trebalo da popunite ukoliko ste 14 dana pre početka putovanja boravili u nekoj zemlji koja nije tranzitna, a ne u matičnoj.

Na kraju te strane se nalazi opcija koja se odnosi na posedovanje testa. Nju ćete štiklirati, ukoliko nemate potvrdu o vakcinaciji. A tu stoji sledeće:

Imaću potvrdu o negativnom rezultatu RT-PCR. U suprotnom mi granični organi neće dozvoliti ulazak u zemlju. Potvrda treba da bude napisana na engleskom jeziku i da sadrži ime i prezime, broj pasoša/matični broj putnika.

Privremena adresa putnika

Na sledećoj strani formulara birate među ponuđenima u koju zemlju putujete. Budući da su nazivi zemalja navedeni na engleskom jeziku, tu birate opciju „Greece“. Možete odabrati i opciju da PLF popunjavate na francuskom i nemačkom jeziku.

Potom pišete u koji grad ili mesto putujete i upisujete u sledeće polje poštanski broj. Zatim birate između dve ponuđene opcije i to ili hotel ili kruzer. Posle toga upisujete naziv hotela/kruzera i u narednim poljima navodite adresu.

Kontakt za hitne slučajeve

Ova strana PLF-a se odnosi na osobu koja može da stupi sa vama u kontakt tokom putovanja. Od podataka je potrebno da navedete prezime i ime te osobe, kao i zemlju u kojoj se nalazi, odnosno grad.

Još je potrebno da popunite polje, u kome ćete navesti broj mobilnog telefona te osobe, u istovetnoj formi kao i ranije, odnosno +381691234567, primera radi. Možete navesti opcionalno i drugi broj telefona, u istom formatu, a poslednje obavezno polje na ovoj strani je mejl adresa te osobe.

Članovi porodice

Ukoliko na letovanje idete sa porodicom, na sledećoj strani imate mogućnost da dodate informacije i za jednog člana porodice. Tu se navodi ime i prezime, kao i uzrast. I ništa više od informacija.

Takođe imate mogućnost da na istom formularu dodate i saputnika, koji nije član vaše porodice.

Konačno ste završili!

Vrlo brzo posle popunjavanja svih ovih informacija, na mejl vam stiže QR kod, broj i osnovne informacije: ime, prezime, broj pasoša, datum popunjavanja i datum dolaska. Takođe je naveden i link preko koga možete preuzeti dokument u PDF formatu. Tako je barem u ovom trenutku, za razliku od prošle godine, kada je potvrda stizala obično u ponoć na dan putovanja.

Preporuka je da odmah preuzmete QR kod i sačuvate ga u svom telefonu ili odštampate.

Video: Hladno vreme ili strah od korone? Mali broj turista iz Srbije krenuo put Grčke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    22. april 2021 | 10:34

    Nema od letovanja ove godine nista... Da se mlatim sa dokumentacijom i da mi presedne letovanje..vodim malu decu a ne znam sta kako... .. Neka Hvala...

  • Срб

    22. april 2021 | 10:43

    Ма врло једноставно Краћа верзија докторске дисертације

  • Doktor

    22. april 2021 | 11:23

    Meni sve ovo deluje prilicno ponozavajuce,ej bre eu uveo kovid pasos ,a negde vakcine nigde rezultata borbe protiv covid-a, mislim kod njih nema mi smo godinama ispred nih sto se toga tice. E sad jasno mi je odavno ta psihicka bolest gradjana Srbije ,,mora se na more pa neka posle trpimo gladni,, ili ,,ako ne ides na more nisi covek,, .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA