≫ 

Od juna u Grčkoj otvaranje kafića i restorana koji nemaju bašte

- Ako pandemija ne promeni trenutni kurs ublažavanja, restorani i ostali ugostiteljski objekti mogli bi da rade do ponoći, a ukoliko epidemiolozi kažu da mogu da rade do 01.00, onda će ministarstvo to prihvatiti - kaže grčki ministar za razvoj i investicije

  • 0
Ostrvo Santorini, Grčka Foto: Pixabay/michelleraponi

Grčki ministar za razvoj i investicije Adonis Jorgidis najavio je danas mogućnost da restorani, kafići i ostali objekti koji služe hranu i piće, a imaju samo uslugu u zatvorenom, budu otvoreni u junu.

On je u izjavi za TV SKAI rekao da oko 17.000 restorana, kafića i barova nemaju bašte, prenosi Tanjug.

- Prošle godine su radili, ali isključivo sa otvorenim prozorima u junu. Verujem da će moći isto da urade i ove godine, kada budemo imali vakcine. Okvirno, mogli bi da otvore objekte za dve ili tri nedelje - objasnio je Jorgidis, a prenela agencija ANA.

Dodao je da bi, ako pandemija ne promeni trenutan kurs ublažavanja, restorani i ostali ugostiteljski objekti mogli da rade do ponoći, "a ukoliko epidemiolozi kažu da mogu da rade do 01.00, onda će ministarstvo prihvatiti to".

EU sada mora da da zeleno svetlo za pokretanje platforme za podršku preduzećima u ugostiteljskom sektoru, kazao je Jorgidis, dodavši da će se isplata sredstava održati u roku od četiri nedelje od podnošenja prijave vlasnika objekata.

Grčka je, da podsetimo, 14. aprila pokrenula pilot sezonu, a sredinom ovog meseca otvoriće zvaničnu turističku sezonu. Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku uz negativan PCR test ili sertifikat o vakcinaciji - za sada samo preko Bugarske, a od sredine maja biće dozvoljen i ulaz preko Severne Makedonije.

Kako je i najavio grčki premijer Micotakis, Grci su 3. maja otvorili bašte kafića, a od 8. maja otvorene su i plaže. Turisti koji borave u Grčkoj već uživaju u čarima sunca, mora i mediteranskog gostoprimstva.

Za sada, državljani Grčke moraju da pošalju SMS pre odlaska na plažu, dok turisti nemaju tu vrstu obaveze - oni mogu da odu na kupališta kad god požele, kao i prethodnih godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA