≫ 

Digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji od danas preko eUprave: Dokument za lakše putovanje

- Sertifikat predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena - kaže dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu

  • 14
kovid pasoš koronavirus putovanja Foto: Shutterstock

Svi građani Republike Srbije od danas mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

- Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv korona virusa i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa - izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Državljani Srbije koji žele da dobiju Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da se registruju na portalu eUprava.

Posle prijave i odabira usluge Digitalni zeleni sertifikat, prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na portalu eUprava je dostupno OVDE.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chance

    12. maj 2021 | 10:57

    Sajt im je toliko spor danas, da to ozbiljno ide na zivce.

  • Мрка

    12. maj 2021 | 12:33

    Ала су га искомпликовали.За многе би требало организовати курс о коришћењу овог сервиса.

  • Map

    12. maj 2021 | 12:23

    Da nije to malo komplicirano jer svi koji su se vakcinisali postoje sa imanom i prezimenom u e bazi i imaju unesen JMBG i cemu sad tolike peripetije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA