Kako će izgledati početak turističke sezone u Grčkoj: Ministar danas objavljuje nove mere

Prvi čovek grčkog turizma Haris Teoharis saopštiće koje će mere važiti od 15. maja, kada počinje zvanična turistička sezona

  • 2
Ostrvo Skopelos, Grčka Foto: Pixabay/Dimitris Vetsikas 1969

Prema dosadašnjim najavama, ministar turizma Republike Grčke Haris Teoharis bi u toku popodneva trebalo da se sa rta Sunion, poznatog po ruševinama antičkog Posejdonovog hrama, obrati javnosti i saopšti nove mere u vezi sa planiranim otvaranjem ovogodišnje turističke sezone od subote, 15. maja.

Kako prenosi grčki portal Reporter.gr, zdravstveni protokoli će biti primenjivani tokom cele sezone.

Prema dosadašnjim podacima, otvaranje grčkih ostrva će biti organizovano uz strožije uslove u odnosu na ostatak zemlje.

To znači da će najverovatnije i grčki državljani i turisti morati da dostave ili dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili brzi test ili test za samotestiranje (za grčke državljane), ili dokaz da su bili u dodiru sa virusom i da imaju antitela.

Što se tiče dokaza o preležanoj infekciji kovid-19, prema trenutnim najavama, on će biti prihvaćen u periodu od 2 do 9 meseci od zaražavanja.

Pored toga, očekuje se da ministar Teoharis najavi obavezu korišćenja samodijagnostičkih testova za sve zaposlene u hotelima i uopšte u smeštajnim objektima, dok će istovremeno biti najavljene i sve predviđene mere koje će važiti u restoranima i smeštajnim objektima. Ukoliko bude usvojena, mera samodijagnostičkih testova će se odnositi isključivo na zaposlene u turističkim objektima.

Operacija "Plava sloboda"

Trenutno je u Grčkoj u jeku operacija nazvana "Plava sloboda", koja se odnosi na vakcinisanje svih odraslih stanovnika na grčkim ostrvima.

Akcenat je stavljen na 19 grčkih ostrva. Osim Krfa, Rodosa i Lezbosa, te Zakintosa, Hiosa, Kefalonije i Kosa, operacija "Plava sloboda" se odnosi i na Lefkadu, Samos, Kos i Salaminu, te Santorini,  Siros,  Mikonos i Lemnos, kao i Eginu, Tasos, Paros i Kalimnos.

Očekuje se da ministar Teoharis predstavi kampanju "U Grčkoj ćete pronaći sve što želite".

Takođe će predstaviti i aktuelne sigurnosne protokole.

Od 19. aprila 2021. državljani Srbije mogu da uđu u Grčku preko Bugarske, a od 15. maja, kako su najavili resorni ministri Tatjana Matić i Haris Teoharis, prelazak bi trebalo da bude omogućen i preko Evzonija.

Zvaničnici Severne Makedonije najavili su da će državljani Srbije koji preko ove države budu putovali u Grčku biti oslobođeni plaćanja putarine u periodu od 15. juna do 15. avgusta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA