Plave zastave se vijore na omiljenim plažama srpskih turista: Čak 96 njih je u oblasti Halkidikija

Ovo odlikovanje se dodeljuje svake godine i garantuje visok kvalitet vode i usluge

  • 4
Asprovalta, Halkidiki, Grčka Foto: screenshot/Youtube/george-tsompanidis

Među 49 zemalja, Grčka se nalazi na visokom drugom mestu po broju Plavih zastava. Od ukupno 545, čak 96 plaža u oblasti Halkidikija ovenčano je ovim priznanjem.

Od svih zemalja učesnica, procentualno je Grčka imala 13,5% od svih nagrađenih plaža, piše Halkidikinews.

Međunarodna komisija je ove godine nagradila 4.040 plaža, 707 marina i 78 brodova za krstarenje.

I ove godine će se na mnogim plažama širom Grčke ponosno vijoriti Plave zastave, ukazujući na odličan kvalitet vode i visok nivo usluge koja je dostupna gostima. Takođe, ovo odlikovanje se na nivou Evropske unije dodeljuje i za izuzetnu čistoću na plažama, kao i za higijenu koja se sprovodi u cilju zaštite javnog zdravlja.

Kao nacionalni operater međunarodnog programa „Plava zastava“, Helensko društvo za zaštitu prirode ističe značaj tolikog broja odlikovanih plaža sa aspekta obeležavanja jubileja društva. Osnovano je pre 70 godina i smatra se najstarijom nevladinom organizacijom za zaštitu prirodnog okruženja na tlu Grčke.

Pored ostalih, ove godine su Plavu zastavu ponele plaže u Jerisosu, Nea Rodi i Uranupolisu, kao i u Nikitiju, Marmarasu, Sartiju i Sikiji.

Ovenčana je i čuvena plaža Lagomandra na Sitoniji, kao i pojedine plaže u Kalitei, Afitosu, Posidiju i Pefkohoriju. Izuzev njih, nosilac Plave zastave ove godine su i neke plaže u Polihronu, Haniotiju i Furki, kao i u Nea Potidei i Nea Plagiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ert

    20. maj 2021 | 10:32

    Prelepa zemlja.

  • J...

    20. maj 2021 | 11:17

    Bog im je podario prirodne lepote,ali neka srede epidemiolosku situaciju u zemlji pa onda mozemo da razmisljamo o letovanju!verovatno i ove godine preskacemo grcku!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA