≫ 

Državljani Srbije kao turisti ne mogu u 16 zemalja EU: Evo pod kojim uslovima mogu u Grčku

Članice EU do sutra treba da usaglase zajednički dokument za putovanja

  • 3
kovid pasoš koronavirus putovanja Foto: Shutterstock

Članice EU usaglasiće do 15. juna, odnosno do sutra zajednički dokument za putovanja koji se odnosi isključivo na medicinske parametre, koje putnik mora da ima na jednom papiru. Tu treba da stoji da li je neko vakcinisan, kojom vakcinom, da li je i kada preležao kovid 19. Pojedini pasoši moraju imati i antigenske testove ne starije od 72 sata. Građanima Srbije i dalje je zabranjen turistički ulaz u 16 zemalja Evropske unije, javlja RTS

Objave da pojedine zemlje priznaju neke vakcine, a neke ne, samo stvaraju zabunu kod putnika, kažu prodavci avio-karata i dodaju da se pre polaska na put morate informisati o uslovima ulaska u tu zemlju.

- Svaka zemlja ima pravo da donese svoja sopstvena pravila i da se ogluši o sopstvena pravila -  ističe Igor Vranješević, turist-operator za avio, železničke i feri karte.

Zabranjen turistički ulazak u 16 zemalja EU

Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, državljanima Srbije i dalje nije dozvoljeno putovanje iz turističkih razloga u 16 zemalja: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju,  Finsku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Poljsku, Portugaliju, Slovačku, Švedsku i Maltu.

Trenutno u te države građani Srbije mogu da putuju isključivo ukoliko imaju boravišnu dozvolu, zbog poslovnih ili hitnih razloga.

U Grčku se može pod sledećim uslovima:

- Da li su vakcinisani i da li su primili obe doze cepiva protiv korona virusa? Ukoliko su primili obe doze vakcine mogu da uđu sa bilo kojom vakcinom, za decu sa više od šest godina potreban je PCR test, ne može brzi antigenski test, to još ne funkcioniše. Na teritoriju Grčke mogu da uđu i oni koji su kovid preležali u poslednjih 2 do 9 meseci i moraju da imaju tu potvrdu sa sobom-  objasnio je Vranješević.

Dodao je, takođe da je obavezan je PLF formular da bi se ušlo na teritoriju Grčke. Krajnji rok da se formular popunjava je 24 sata pred polazak i ne može se u okviru tih 24 časa popunjavati. Stiže na mejl te noći pre ulaska u Grčku.

U formularu mora biti obavezno navedena adresa na kojoj se boravi, kao i broj dana koliko putnik namerava da provede u Grčkoj.

Osiguranje se naknadno vadi i obuhvata i rizik od zaražavanja korona virusom, a Grčka je preuzela deo lečenja i karanitina za srpske turiste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunja

    14. jun 2021 | 09:59

    Ja bila iz Srbije u Italiju, bez problema! Niko te nista ne pita, puno turista!

  • Ja

    14. jun 2021 | 11:11

    Od juče je Srbija na zelenoj listi za ulazak u Nemačku.

  • Шајкача

    14. jun 2021 | 16:35

    'ебу нас уздуж и попреко ови из ЕУ, па онда ови из уса досоле и запрже на дуже и краће периоде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA