Maske su svuda obavezne, uprkos visokoj temperaturi: Putovanje od Beograda do Granade u doba korone

Dr Vojkan Stojičić, docent na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i upravnik Katedre za neohelenske studije, nedavno je boravio u Granadi. Sa čitaocima Telegrafa deli iskustvo putovanja u doba pandemije

  • 0

Foto: Vojkan Stojičić/ustupljena fotografija

Evropska unija juče je izglasala vraćanje Srbije na listu takozvanih zelenih zemalja, sa koje smo zbog korona virusa bili skinuti od jula 2020. Državljani Srbije će od 18. juna iznova moći da iskuse slobodna putovanja, barem kada je reč o zemljama EU.

Ali, kako je naglašeno, svaka država članica moći će da odluči da li će za ulazak na njihovu teritoriju ipak postaviti kao uslov negativan PCR test, negativan antigenski test i/ili karantin.

Pre izglasavanja ove odluke EU državljani Srbije nisu mogli lagodno da putuju u Španiju, o čemu za Telegraf svedoči dr Vojkan Stojičić, docent na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i upravnik Katedre za neohelenske studije, na kojoj predaje moderni grčki jezik. Njegova krajnja destinacija bila je Granada, a kako je izgledalo putovanje od Beograda do ove španske pokrajine dr Stojičić deli sa čitaocima Telegrafa.

 

Putovanje u Španiju u toku pandemije

 

Priprema za putovanje u trenutku dok je još uvek na snazi pandemija i pravila koja je prate, iziskuje dodatno vreme. Ali sve se to da organizovati, uz adekvatne informacije.

- Na aerodromu u Beogradu je prilikom čekiranja trebalo da pokažem rezultat negativnog PCR testa - kaže Vojkan Stojičić za Telegraf.

- Kako nam je aerodrom u Frankfurtu bio tranzitni, bilo je dovoljno da priložim Zeleni sertifikat, kao dokaz da sam primio dve doze vakcine, s tim što je negativan PCR test trenutno neophodan za ulazak u Španiju.

Samim tim što donedavno građanima Srbije nije bio dozvoljen ulazak u Španiju, osim u posebnim situacijama, bilo je neophodno pribaviti svu potrebnu dokumentaciju.

- Budući da sam se na vreme o tome informisao na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ambasade Španije u Beogradu, desetak dana pred put sam se obratio Konzularnom predstavništvu Španije, sa molbom da mi odobre ulazak u zemlju. Pored skeniranog pasoša, pozivnog pisma sa Univerziteta u Granadi i potvrde o vakcinaciji, neophodno je bilo da priložim i dokaz o rezervisanoj karti. Sve to sam poslao, ali je bilo prvobitno predviđeno presedanje na aerodromu u Cirihu, pa sam zbog toga što građanima sa srpskim pasošem trenutno nije omogućen ulazak na teritoriju Švajcarske, čak ni ako su samo u tranzitu, morao to da promenim. Posle je sve išlo relativno lako – objašnjava naš sagovornik.

Maske su obavezne tokom leta

 

Sve epidemiološke mere se maksimalno poštuju na svim aerodromima na kojima je naš sagovornik nedavno boravio. Maske su, kaže, obavezne i u aerodromskim zgradama i tokom leta.

- Moram naglasiti da su svi putnici bili izuzetno disciplinovani kada je u pitanju obaveza nošenja maski. Ipak, uprkos tome, kabinsko osoblje redovno skreće pažnju da je to neophodno poštovati. Naravno, ukoliko jedete ili pijete nešto tokom leta, podrazumeva se da masku možete da skinete - objašnjava dr Stojičić.

Što se ulaska u avion tiče, sve je, ističe naš sagovornik, lepo organizovano. Osoblje proziva putnike po prioritetu i redovima, pa se na taj način i gužva smanjuje.

Isto to se čini i prilikom izlaska, tako da gužva zaista nije uočljiva.

- Na aerodromu u Frankfurtu sam pokazao nadležnim službenicima granične policije mejl, preveden na nemački jezik, koji sam dobio iz Konzulata Španije u Beogradu. U njemu je bila navedena informacija da mi je putovanje odobreno i da su o tome obaveštene granične policije i u Franfurtu i u Madridu. Nisam popunjavao zdravstveni formular za ulazak na teritoriju Nemačke, jer sam se u tranzitnoj zoni zadržao svega sat vremena – pojašnjava nam Stojičić proceduru sa kojom se nedavno susreo.

Najzad u Granadi

 

Posle svih obaveza koje je ispunio, a koje su primarno vezane za ograničenja u putovanjima tokom aktuelne pandemije, Vojkan Stojičić je stigao u Granadu, gde su mu kolege sa lokalnog univerziteta posebno naglasile da poštuje obavezu nošenja maski. Zato ju je skinuo samo prilikom fotografisanja, ali je to pravilo, kao i sva ostala u potpunosti poštovao. Kao uostalom i svi stanovnici grada.

- U Granadi svi nose maske, kako unutar objekata, tako i na otvorenom. Ugostiteljski objekti su otvoreni, a maske ne morate nositi dok sedite za stolom. Vodi se računa o higijeni, tako da se stolovi redovno brišu dezinfekcionim sredstvima. Svi ljudi poštuju ove mere, iako je temperatura proteklih dana bila prilično visoka, 38 stepeni – zaključio je naš sagovornik.

Istorija Granade

 

Glavni grad istoimene pokrajine, smeštene na jugu Španije, bio je naseljen još pre Hrista. Poznato je da je Granada najpre bila zvana Ilturir i da su tu živeli pripadnici iberijskih plemena. Zatim su Stari Grci osnovali koloniju Elibirge, još u 5. veku pre Hrista.

Prostor današnjeg grada preuzimaju Rimljani i nazivaju ga Iliberis. Osvajači se smenjuju, pa današnju Granadu zbog povoljnog položaja osvajaju, između ostalih i Vizigoti, Mavari i drugi narodi, da bi glavni grad carstva tadašnjeg sultana bila tokom 13. i 14. veka.

Danas je grad poznat po odlično očuvanoj arhitekturi, brojnim muzejima, univerzitetu, ali i sjajnim gastronomskim specijalitetima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA