≫ 

5 nezaobilaznih lokaliteta na predivnom hrvatskom ostrvu: Šta nipošto ne smete da propustite na Krku

Krk se ističe svojom istorijom, zanimljivostima i tradicijom

  • 4
Ostrvo Krk, more Foto: Pixabay

Hrvatska broji više od 1.000 ostrva, a ipak se samo neka od njih često pominju. Jedno od njih je i ostrvo Krk, ono kome se turisti najčešće vraćaju.

Krk se ističe svojom istorijom, zanimljivostima i tradicijom. Ima više od 2.500 sunčanih sati godišnje, što ga čini veoma privlačnom i popularnom destinacijom.

A šta posetiti ako se uputite u pravcu Krka, ovo je pet manje poznatih stvari zbog kojih vredi posetiti biser Kvarnera.

Pećina Biserujka

Na severoistočnom delu ostrva, nedaleko od sela Rudina, smeštena je pećina Biserujka. Ime je, prema legendi, dobila zbog blaga lokalnih gusara koje je u njoj pronađeno i potom premešteno. Jedina osoba koja, navodno, zna lokaciju blaga je Ive Gospodin čija je kuća na ulazu u selo Rudine.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by @fallen_angel_tg

U pećini su uređene staze, postavljeni mostovi i osvetljenje, dakle prilagođena je za posetu. Puna je prirodnih ukrasa i sigurno će pružiti osveženje svim posetiocima, jer je unutra prijatnih 15 stepeni. Bilo bi dobro da pri poseti ponesete jaknu i obujete nepromočivu obuću, jer je u pećini često vlažno.

Košljun

Ostrvce Košljun smešteno je u zalivu ispred Punta i nalazi se samo šest metara iznad mora. Ipak, na njemu postoji više od 400 različitih biljnih vrsta i 151 vrsta pečuraka, a središnjim delom dominira franjevački samostan iz 16. veka izgrađen na srednjovekovnim ostacima. U njemu se čuva oko 30.000 knjiga, a u atrijumu se leti održavaju i koncerti klasične muzike.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Fran V. (@vladfran.croatia)

Zanimljivo je da na ostrvu nema ugostiteljskih sadržaja i da su jedini stanovnici fratri.

S obzirom na to da na ovom ostrvu nije dozvoljeno plivanje, pripremite udobnu obuću, kreme sa zaštitnim faktorom i krenite u obilazak. Otkrijte šta je podstaklo raspredanje legendi o suvozidovima koji se vide u moru za vreme oseke, a niko ni danas ne zna kako su nastali.

Šta se sve krije u morskim dubinama?

U samom centru Baške možete se susresti oči u oči s morskim psom, ali i morskom mačkom. Naime, u 21 akvarijumu smeštene su razne vrste morskih životinja, poput hobotnice i murine, ali i čak 400 različitih vrsta puževa i školjki.

Sve vrste su izvađene iz Jadrana i čitav projekat osmišljen je kako bi posetioci naučili više o moru i važnosti očuvanja morske flore i faune. Akvarijum Beška je idelano mesto da naučite korisne informacije o Jadranu.

Šetnja sa ribama

Ukoliko akvarijum nije dovoljan i potrebna vam je doza adrenalina, odlično mesto za posetu je podvodni park Punat. Ne radi se o ronjenju, već o šetnji morskim dnom koju svi mogu da isprobaju, nezavisno od plivačkih i ronilačkih sposobnosti i iskustva, uz obaveznu pratnju iskusnog ronioca.

Sa posebno dizajniranom kacigom spuštate se na morsko dno i šetate stotinak metara u društvu raznih riba, otkivajući amfore, olupinu broda ili kovčeg sa blagom, što je posebno zanimljivo deci.

Mirisi Jadrana

Malo iznad mesta gde se odvijala istorijska bitka između Cezara i Pompeja, nalaze se biljke koje simbolizuju besmrtnost.

Plantaža smilja, lekovite biljke čiji miris odmah doziva slike mora, nalazi se u opštini Omišalj i prostire se na osam hektara. Posetioci mogu da nauče više o ovoj moćnoj biljci koju žene širom sveta obožavaju jer briše bore, a hrvatski studenti su prošle godine otkrili i kako je efikasna u borbi protiv kancerogenih ćelija.

Moguće je posetiti i destileriju u kojoj možete videti deo proces proizvodnje skupocenog ulja od smilja. Razlog za njegovu cenu, osim brojnih lekovitih svojstava, je i to što je za samo jednu litru potrebna čak tona svežih cvetova.

Video: Bili smo i uverili smo se: Grčko ostrvo na kojem turiste iz Srbije dočekuju kao bogove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA