Da li se menjaju uslovi ulaska u Nemačku? Ministar zdravlja razmatra promene za povratnike sa odmora

Pravilo bi važilo za sve, bez obzira na to da li se područje na kom su boravili smatra rizičnim ili ne

  • 1
Nemačka, Berlin Foto: Pixabay

Ministar zdravlja Jens Špan najavio je pooštravanje pravila za povratnike s godišnjih odmora, prenosi DW pisanje nemačkih medija.

Špan planira da uvede pravilo prema kom bi svi oni koji nisu u potpunosti vakcinisani ili preležali korona virus, pri ulasku u Nemačku bili dužni da pokažu potvrdu o negativnom testu.

Za sada to važi samo za one koji u Nemačku dolaze avionom. Ovo pravilo bi važilo za sve, bez obzira na to da li se područje na kom su boravili smatra rizičnim ili ne.

Špan je, inače, u prošlosti u više navrata upravo one koji se vraćaju sa odmora u zemljama jugoistočne Evrope okrivio za širenje zaraze. Trenutno se nijedna zemlja s tog područja ne smatra rizičnom.

Virusolozi: I vakcinisane testirati

Nemački virusolozi pozdravili su inicijativu ministra zdravlja Špana o obaveznom testiranju za sve koji se vraćaju sa odmora. Frankfurtski virusolog Martin Štirmer rekao je za javni servis ZDF da oni koji se vraćaju iz inostranstva doprinose povećanju broja zaraza u Nemačkoj.

On smatra neodgovornim praksu po kojoj čak i svi oni koji dolaze iz područja visokog rizika nisu obavezni da se testiraju. Štirmer bi, međutim, obavezu testiranja posle povratka iz visokorizičnih područja uveo i za one koji su vakcinisani, s obzirom na činjenicu da je dokazano da i vakcinisani mogu da se zaraze delta varijantom korona virusa.

Nemačka je pre nekoliko dana najpopularniju turističku destinaciju, Španiju, proglasila za područje visokog rizika.

Frankfurtski virusolog je pesimističan i kada je u pitanju sprečavanje novog talasa.

- Porast broja novozaraženih dolazi mnogo pre očekivanog - rekao je Štirmer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA