4 razloga zbog kojih ne bi trebalo vaditi meduze iz mora: Upozorenje grčkih stručnjaka

Koliko god da ih ne volimo ili da nam "bliski susret" sa njima smeta, meduze imaju važnu ulogu u ekosistemu, odnosno u lancu ishrane

  • 4
Meduza Foto: Kallinikos Poptsis

Veliki broj meduza viđen je poslednjih dana kako na Halkidikiju, tako i na celom Egeju. Grčka opservatorija za biodiverzitet apelovala je na kupače da ne iznose meduze na kopno, naglašavajući da to stvara više problema od eventualnog "bliskog susreta" sa ovim morskim stanovnicima.

Ujedno, oni su naveli razloge zbog kojih kupači ne bi trebalo da vade meduze iz mora i ostavljaju ih na kopnu.

1. Meduze prave zaklon mladim ribama

Kad mlade ribe dođu na svet, meduze ih štite svojim telom i pipcima.

Ne narušavajte biodiverzitet mora tako što ćete mlade ribe ostaviti bez prirodne zaštite i ostaviti ih na milost i nemilost morskim predatorima, poručuju stručnjaci.

2. Ne ubijajte meduze zarad lagodnijeg boravka u vodi

Možda će neki kupači uspeti da izvuku 10, 20 ili više meduza iz mora, ali to im plivanje neće učiniti lagodnijim. Jer, u blizini se nalazi mnogo veći broj meduza i njihovo vađenje iz mora je Sizifov posao koji ne donosi željene rezultate.

Čak i čamac koji prolazi blizu bova može da "dovede" velika jata meduza.

3. Ne prekrivajte meduze peskom

Neki turisti love meduze, iznose ih na obalu i zakopavaju ih u pesak. To može da bude prilično rizično za ostale goste na plaži, a posebno za malu decu koja obožavaju da se igraju u pesku i da trče po plaži.

Ukoliko nagaze na meduze prekrivene peskom stopala mogu da im oteknu, a ukoliko imaju osetljiviju kožu i da završe i u bolnici.

4. Meduze su važan deo ekosistema

Koliko god da ih ne volimo ili da nam "bliski susret" sa njima smeta, meduze imaju važnu ulogu u ekosistemu, odnosno u lancu ishrane. Hrane se zooplantkonima, a zooplantkoni se hrane fitoplanktonima.

Mlade ribe su zahvaljujući meduzama zaštićene od drugih predatora dok ne odrastu, a neke vrste riba najveći deo svog života prvode upravo ispod meduzinih pipaka.

Ako se, pak, susretnete sa meduzom i "zaradite" crvenilo na koži, brzo ćete ga eliminisati ako stavite antihistaminik kremu, malo sirćeta ili limunovog soka. Već posle pola sata crvenilo i otok će nestati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    29. jul 2021 | 16:03

    Realno, svima nam se desilo da, dok smo u plicaku, meduza dotrci, ujede svojim velikim zubima, i nestane u morskim dubinama.

  • dragutin

    29. jul 2021 | 16:04

    ma najgore sto su meduze brze, ne mozes se izmaci ni pobeci.

  • Miki

    29. jul 2021 | 23:24

    Povadite ix sve, a neka plivaju van plaza i daleko od obale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA