Šta smete da ponesete kada putujete avionom: Na ove stvari posebno obratite pažnju

Pitanje prtljaga je jedno od najčešće postavljanih pitanja prilikom kupovine avio karate

  • 0
Avion Foto: Pexels/ Daria Shevtsova

Izbor stvari koje možete da spakujete u ručni prtljag kada na putujete na odmor avionom postao je prava muka, a pogotovo zbog strogih pravila koje određene avio kompanije primenjuju i zbog kojih je spisak dozvoljenih stvari svaki put sve kraći.

Veoma je važno da se raspitate pre polaska na put šta je dozvoljeno, a šta nije u vašem prtljagu koji predajete ili nosite sa sobom u kabinu kao ručni.

Međutim, neke stvari i predmeti smeju da se ponesu u čekiranom prtljagu, a ne smeju u ručnom.

Šta smete, a šta ne smete da unesete u avion?

Prema informacijama sa sajta koji se bavi prodajom avionskim kartama od namirnica sa sobom možete da ponesete: hleb, slatkiše, žitarice, sir, kolačiće, čokoladu, mlevenu kafu, krekere, sušeno voće, žvake, orašaste plodove, sendviče, čvrstu hranu za ljubimce, proteinske ili energetske prahove.

Prevoz tečnosti u ručnom prtljagu je ograničen bezbednosnim propisima - tečnost mora biti u pakovanju od maksimalno 100 ml, a sveukupna količina tečnosti ne sme da budeće veća od jedne litre.

Prevoz alkohola ili drugog pića je mogući, međutim najčešće originalna pakovanja u kojem se pića prodaju su veća od dozvoljenog. Stoga bitno je da tečnost prelijete u manju ambalažu. Pre nego što odlučite da ponesete alkohol, proverite carinske odredbe vaše zemlje i destinacije i uverite se da uvoz alkohola nije zabranjen.

kofer i stvari za put Foto: Unsplash

U avion je dozvoljeno da unesete i manje količine kafe, kao i majčino mleko. Prema navodima sa istog sajta postoji i lista oštrih objekata koje možete da unesete.

Šalter za proveru je poslednja stanica gde možete iz ručnog prtljaga da prebacite stvari koje nisu dozvoljene da budu u njemu. Počnite od makazica i turpija za nokte, parfema, krema, pomada i tečnosti sa više od 50 ml, šibica, upaljača, oštrih predmeta, hrane, vode i rešite se svega što bi moglo da bude potencijalna opasnost.

Ukoliko želite da ponesete široku lepezu domaćih prehrabrenih proizvoda treba da znate da hranu i piće možete da nosite isključivo u originalnoj, fabričkoj ambalaži. 

Dozvoljena težina za prtljag

Svaka avio kompanija propisuje pravila koja kažu koliko iznosi dozvoljena težina prtljaga kako za ručni, tako i za predati prtljag. Kod većine regularnih avio kompanija dozvoljena težina ručnog prtljaga iznosi 7 kg i kofer treba da bude maksimalne dimenzije 55x40x25cm.

Na elektronskoj avio karti možete pronaći tačnu informaciju koliko prtljaga možete poneti, koji se neće dodatno naplaćivati i koji je uključen u cenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA