≫ 

Srbiju će možda skinuti sa "zelene liste" EU: Ministarka Matić otkriva kako ćemo tada putovati

- Mislim da će u septembru doći do revizije tih odluka, a na nama je da apelujemo da je vakcinacija jedini izlaz iz ove sitaucije - kaže ministarka turizma Srbije

  • 42
Korona virus, putovanja, putovanje, pasos Foto: Shuttertock

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić kaže da zbog pogoršavanja epidemiloške situacije preti mogućnost da EU skine Srbiju sa "zelene liste" za ulazak u zemlje članice, kao i da će sa rastom brojeva Evropska komisija i zemlje EU pooštravati uslove.

Matićeva je za TV Tanjug prokomentarisala to što je Ministarstvo zdravlja Kipra saopštilo je da je Srbija skinuta sa "zelene liste" i stavljena na "narandžastu", što znači da je našim građanima za ulazak u tu zemlju neophodna negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrda o vakcinaciji, navodeći da će se verovatno tako ponašati i druge zemlje EU.

- To što više nismo na "zelenoj listi" ne znači da ne možemo da otputujemo na Kipar, već samo da su uslovi pooštreni - rekla je ministarka.

Tatjana Matić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Takođe, mišljenja je da će EU "presek" verovatno praviti u septembru i da se čeka završetak turističke sezone iz ekonomskih razloga.

- Mislimo da će u septembru doći do revizije tih odluka, a na nama je da apelujemo da je vakcinacija jedini izlaz iz ove sitaucije - kaže Matićeva i dodaje da i u zemljama EU imaju problem da motivišu svoje građane da se vakcinišu.

Kada je reč o "zelenim propusnicana" koje uvode zemlje EU, navodi da lično odavno razmišlja o tome, ali da ona ne donosi tu odluku, kao i da će se o tome raspravljati na Kriznom štabu.

- Mnogo činilaca utiče na to. Nismo predlagali to još uvek, jer smo imali dosta dobar plan i vakcinaciju. Sve dok je bila masovna vakcinacija nije bilo potrebe za tim - navela je ona.

Kaže da joj se čini da EU ide u pravcu da se napravi distinkcija između onih koji su vakcinisani i da je to i po njenom mišljenju možda jedini način, tako da će oni koji nisu vakcinisani moći da putuju, ali da neće moći da odu u restoran niti u muzej, niti da prisustvuju nekom koncertu i slično.

- Mislim da je to možda jedini način na koji će Evropa morati da se izbori sa ovim negativnim trendom kada je reč o vakcinaciji - dodala je ministarka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antivakser

    11. avgust 2021 | 19:08

    Pozdrav svim slobodnim ,zdravim ?pametnim i nevakcinisanim ljudina na planeti !

  • Brundo

    11. avgust 2021 | 17:53

    Jedini izlaz je opsta neposlusnost naroda.Ide ka tome i to je dobro.Bolje uzasan kraj nego uzas bez kraja.Ako mislite da ce sve da se zavrsi ako se svi vakcinisu onda se grdno varate.Samo se nadajte.

  • 1111

    11. avgust 2021 | 19:41

    I ministar turizma se razume u medicinu. Bravo. Pa i stolar milenko se onda razume u medicinu. On rece. Jok bre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA