≫ 

5 zemalja je najavilo uskoro otvaranje za međunarodne turiste: Pravila su prilično fleksibilna

U nekima od njih je stopa vakcinacije visoka, a neke su se na ublažavanje mera odlučile iz ekonomskih razloga

  • 0
kovid pasoš koronavirus putovanja Foto: Shutterstock

Prošlo je više od 18 meseci od početka pandemije. Neke zemlje su donele odluku da je vreme za ublažavanje postojećih ograničenja i usvajanje modela „suživota“ sa virusom.

Neke od njih imaju stopu vakcinacije na zavidnom nivou, dok su druge takvu odluku donele zbog toga što smatraju da su ekonomska i društvena ograničenja štetna u pogledu troškova života.

Strategija sledećih pet država za upravljanje pandemijom izgleda ovako.

1. Danska

Počev od 10. septembra danska Vlada ukinula je sva ograničenja u vezi sa korona virusom, napominjući da "kovid-19 više nije bolest koja predstavlja kritičnu pretnju društvu".

Dancima je sada dozvoljeno da posećuju noćne klubove i restorane bez zdravstvenih uverenja, zatim da koriste javni prevoz i sastaju se u velikom broju, bez ikakvih ograničenja, čime se efikasno vraćaju životu pre početka pandemije.

Danska, korona virus Foto: Tanjug/AP

Ključ uspeha Danske delom leži u obuhvatu vakcinacije, tako da je na dan 13. septembra više od 74% ukupne populacije u potpunosti vakcinisano, prema Our world in data.

- Vakcine i napori svih građana Danske tokom dužeg vremenskog perioda, osnova su da to učinimo kako treba – izjavio je ministar zdravlja, Magnus Heunicke za CNN, prenosi Skai.gr.

2. Singapur

U junu je singapurska Vlada objavila da ima u planu drugačiji pristup pandemiji, pa umesto da uvede ograničenja, nastojala je da kontroliše proces vakcinacije i hospitalizaciju.

- Loša vest je da kovid-19 možda nikada neće nestati. Dobra vest je ta da je moguće normalno živeti, čak i ako još postoji – napisali su tadašnji singapurski zvaničnici.

Vlasti su u avgustu počele da ublažavaju neka ograničenja, pružajući mogućnost potpuno vakcinisanima da obeduju u restoranima i okupljaju se u grupama od po petoro, umesto ranije po dvoje.

Međutim, povećanje broja zaraženih usled širenja delta soja, dovelo je ovakvu strategiju u pitanje, što je navelo zvaničnike da odlože ponovno otvaranje. Tokom prošle sedmice, najavljeno je da će možda morati da vrate određena ograničenja, ako se novi talas epidemije ne stavi pod kontrolu.

3. Tajland

Prema trenutnom planu, Tajland će sledećeg meseca otvoriti Bankok i druge popularne destinacije za strane posetioce, saopštili su zvaničnici prošle sedmice, iznoseći plan da zemlje jugoistočne Azije ožive svoju turističku industriju uprkos aktuelnoj situaciji. Turistima koji su potpuno vakcinisani i koji se obavežu na testiranje biće dozvoljen dolazak u glavni grad, kao i u druge delove zemlje, prenela je agencija Rojters.

Niska stopa vakcinacije na Tajlandu nije uticala na otvaranje turizma. Samo 18% celokupne populacije je na dan 13. septembra potpuno vakcinisano, prema podacima Our world in data, dok je dodatnih 21% delimično vakcinisano.

4. Južnoafrička Republika

Kako je primećen pad broja zaraženih, tako je Južnoafrička Republika počela sa ublažavanjem mera.

Između ostalog, zabrana saobraćaja tokom noći sada traje od 23 do 4h ujutru, dozvoljeno je okupljanje do 250 ljudi u zatvorenom i do 500 na otvorenom prostoru, a ograničenja u vezi sa prodajom alkohola dodatno su ublažena.

južna afrika Južna Afrika / Foto: Pixabay

Ublažavanje ograničenja, koje je najavio predsenik Cyril Ramaphosa, dobro funkcioniše u zemlji koja je veći deo pandemije prošla uz poštovanje izuzetno strogih pravila socijalne distance, da je čak u određenim trenucima bila na snazi zabrana svih okupljanja, osim sahrana, iako je stopa vakcinacije niska.

Predsednik je tada upozorio da katastrofalan treći talas, izazvan delta sojem nije završen, ali je dodao da zemlja ima dovoljno vakcina i da je više od četvrtine odrasle populacije primilo najmanje jednu dozu.

5. Čile

Zemlja koja je na međunarodnom nivou pohvaljena zbog stope vakcinacije, budući da je prema izveštajima Ministarstva zdravlja skoro 87% stanovnika potpuno vakcinisano, Čile nastavlja vakcinaciju trećom dozom. Nedavno su zdravstvene vlasti odobrile upotrebu kineske vakcine „Sinovac“ za decu stariju od šest godina.

Santjago, CIle, grad, Ulica Foto: Shutterstock

Uprkos pretnji koju predstavlja najnoviji soj korona virusa, Vlada Čilea je u sredu najavila mere za ponovno otvaranje temlje za međunarodni turizam počev od 1. oktobra, s obzirom na to da letnja sezona počinje na južnoj hemisferi.

Putnici iz drugih zemalja moći će da uđu u zemlju ako ispune određene uslove i budu izolovani pet dana po dolasku.

- Činjenica da strani turisti mogu doći u Čile važan je korak u oporavku turizma. Važno je napomenuti da je ovo prvi korak i da ćemo moći da nastavimo napred, sve dok održavamo odgovarajuće zdravstvene uslove – rekao je ministar turizma Hose Luis Uriarte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA