≫ 

Švajcarska donela nove mere za ulazak u zemlju, novina i za nevakcinisane

Za sve putnike koji ulaze u Švajcarsku, od ponedeljka važiće ova nova pravila

  • 0
švajcarska bern

Foto: Pixabay

Za sve putnike koji ulaze u Švajcarsku od ponedeljka važe nove mere - moraju elektronski da se prijave, bez obzira na način ulaska u zemlju, predviđeno je novom uredbom švajcarske vlade, koja ima i novinu za nevakcinisane.

Takođe, predviđena su dva testa za nevakcinisane, prihvataju se sertifikati o vakcinaciji, koji mogu da se "konvertuju", odnosno zavedu i u Švajcarskoj, ali samo za vakcine protiv korone koje je prihvatila Evropska agencija za lekove (EMA).

Naime, švajcarska vlada izdala je novu uredbu o ulasku u zemlju, po kojoj od ponedeljka, 20. septembra, svi koji nisu vakcinisani i nisu preležali korona visurs, prilikom ulaska u Švajcarsku moraju da pokažu negativan test, a pored toga, za četiri do sedam dana nakon ulaska moraće ponovo da se testiraju i rezultat prijave kantonu u kom žive ili odsedaju tokom boravka u Švajcarskoj.

Svi putnici, vakcinisani ili ne, moraju da ispune elektronski formular o ulasku u Švajcarsku, kojim god prevoznim sredstvom da su ušli u zemlju.

Ministar zdravlja Alen Berse rekao da slede kazne za one koji se ne budu pridržavali mera.

Tako je kazna za nedostajući test 200 franaka, a ukoliko nekome zafali elektronski formular, moraće da plati 100 franaka.

Izuzeci postoje za putnike u tranzutu, prevoz robe i prekogranične radnike, kao i za mlađe od 16 godina.

Takođe, kantoni su zaduženi da kontrolišu da li su svi uradili i obavezan drugi test. Kontrole neće biti sveobuhvatne, već će se to činiti na slučajnom uzorku.

Na granicama, za kontrolu su zadužene Uprava carine i lokalna policija.

Testiranje pre ulaska u zemlju, kao i nakon dolaska u Švajcarsku, plaća sam putnik, a priznaju se i antigenski i PCR testovi.

Pored ovih obaveza, švajcarska vlada je saopštila da osobe vakcinisane u inostranstvu ili koje su u inostranstvu preležale korona virus, mogu da dobiju švajcarski kovid sertifikat.

Taj sertifikat mogu da dobiju samo vakcinisani onim vakcinama koje priznaje EMA, a time je i turistima omogućeno da učestvuju u društvenom životu Švajcarske.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA