≫ 

Opasna meduza u Jadranu, naučnici tvrde: "Ovakav primerak još nismo videli"

Takozvana kompas meduza prilikom susreta sa čovekom može da izazove ozbiljne opekotine

  • 0
Meduza Ilustracija; Meduza / Foto: Unplash/ Jeffrey Hamilton

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, sve češće se može videti u Jadranskom moru.

Ova vrsta najčešće boravi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora, a pojavljuje se i u blizini obala Velike Britanije, Irske i Turske. Iako spada u retke vrste i najčešće se približava obali u prvim mesecima leta, poslednjih godina sve je češći stanovnik Jadrana, piše Morski.hr

S obzirom na to da u proseku naraste do 20 cm dužine i do 6 cm promera klobuka, ovaj primerak iznenadio je i struku. Naime, u Marinskom zalivu 9. oktobra naučnici splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo prilikom istraživanja naselja posidonije susreli su meduzu iz roda Chrysaora. Ali kako kažu, ovako veliki primerak nikada do sada nisu videli.

Ova vrsta meduze živi na dubinama do 10 metara, gde lebdi i povremeno pliva. Ima žutosmeđe telo koje podseća na kompas i može da naraste do 30 centimetara u prečniku, dok njeni pipci mogu da budu dugački i do jednog metra. Ima 24 pipka koji su podeljeni u tri grupe od po osam komada.

Kompas meduza u moru se orijentiše i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih ćelija statocista, a pigmentne mrlje omogućavaju meduzi percepciju promene svetlosti. Hrani se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola - Veliki bucanj koji se njome hrane.

Centar za invazivne vrste upozorava da ukoliko naiđete na ovu vrstu, nikako joj se ne približavajte i izbegavajte dodir, jer može da izazove opekotine i žarenje.

Ako se ipak dogodi da vas opeče, mesto bi trebalo dobro isprati morskom vodom, a onda ohladiti i namazati aloe verom ili sličnim gelom koji sprečava pojavu promena na koži.

Video: Na Adi Ciganliji pojavile su se meduze: Ljudi ih radoznalo posmatraju i snimaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA