≫ 

Koliko košta jesenji odmor na Kipru: Najsunčanije mediteransko ostrvo u oktobru

Tokom oktobra noći uglavnom karakterišu niže temperature, ali je prosečna dnevna temperatura u tom periodu taman za odmor bez žege i velike toplote, i kreće se od 27 do 29 stepeni

  • 0
Kyrenia

Foto: Pixabay/Kerineja

Budući da ovo mediteransko ostrvo može da se pohvali sa čak oko 340 sunčanih dana u toku godine, to i nije čudno što se Kipar smatra odličnim izborom za odmor čak i u oktobru. Pojedinih godina je sezona na ovom ostrvu trajala čak i do polovine novembra.

Najhladniji mesec u toku godine je januar, tokom koga se i beleže uglavnom dani bez sunca. Prosečna minimalna temperatura u tom periodu se kreće između 0 i 10 stepeni, sve u zavisnosti od toga koji je deo ostrva u pitanju.

Kao najbolji meseci za posetu Kipru, osim prolećnih i letnjih, izdvajaju se svakako septembar i oktobar. Istini za volju, tokom oktobra noći uglavnom karakterišu niže temperature, ali je prosečna dnevna temperatura u tom periodu taman za odmor bez žege i velike toplote i kreće se oko 27 do 29 stepeni.

Jesenji odmor na Ostrvu sunca

 

Počev od 19. avgusta 2021. godine državljani Republike Srbije imaju pravo da uđu na Kipar, ali pod jasno definisanim uslovima, budući da je od tada naša zemlja u takozvanoj crvenoj kategoriji. Sve to znači da najpre Kipar mogu da posete svi koji su propisno vakcinisani i o tome poseduju relevantan dokaz. Ali je zadržano pravo da čak i ti putnici budu podvrgnuti nasumičnom testiranju, nakon iskrcavanja. Izuzev vakcina Sinopharm i Sinovac, priznaju se i sledeće vakcine: Moderna, Sputnik V, Pfizer-Biontech, Jonson&Jonson i AstraZeneca.

Što se tiče ostalih putnika, od njih se zahteva da imaju dva negativna PCR testa. Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije navedeno je da lica koja nisu vakcinisana, a putuju na Kipar, prvi test moraju uraditi 72 sata pre leta, a drugi na aerodromu, odnosno odmah po sletanju. Troškovi tog testa padaju na teret putnika, koji mora da bude u samoizolaciji dok ne dobije rezultat. Navedeno se odnosi na putnike starije od 12 godina.

Takođe, od svih se zahteva popunjavanje formulara CyprusFlightPass, i to 48 sati pre leta. Taj elektronski formular omogućuje turistima da se narednih sedam dana bez ikakvih ograničenja kreću po teritoriji Republike Kipar. Ukoliko su u pitanju nevakcinisani putnici, njihova je obaveza da na svaka tri dana tokom boravka rade ili PCR ili brzi test.

U trenutnoj ponudi agencija se mogu naći brojne destinacije na najsunčanijem mediteranskom ostrvu. Da li ćete se odlučiti za čuvenu Aja Napu ili za Pafos, te za Protaras ili neku drugu destinaciju, zavisi i od budžeta i od slobodnih termina.

Koliko košta jesenji odmor na Kipru?

 

Pre nego što se osvrnemo na cene smeštaja u kiparskim hotelima, moramo istaći da mnoge agencije ne nude paket aranžmane. Zato je važno da putnik pronađe avio-karte. U zavisnosti od izbora avio-prevoznika i perioda putovanja, cene se mahom kreću između 230 i 270 evra sa određenom količinom prtljaga.

Ne treba zaboraviti ni cene transfera do izabrane destinacije.

Ukoliko se odlučite za smeštaj u hotelu sa tri zvezdice u Limasolu, i to u standardnoj dvokrevetnoj sobi, to će vas koštati oko 60 evra po osobi. Usluga je na bazi polupansiona.

Jedan od hotela u Aja Napi, koji je takođe u kategoriji tri zvezdice i udaljen je od centra oko 300 metara, uslugu smeštaja i polupansiona nudi po ceni od 69 do 89 evra po osobi. Cena varira u zavisnosti od perioda boravka i izbora smeštajne jedinice.

Oko 180 evra po osobi košta smeštaj u jednom od visoko kategorisanih hotela u Larnaki po osobi. U cenu je uračunata i usluga noćenja sa doručkom.

Na oko 10 kilometara udaljenosti od Limasola, nalazi se još jedan od hotela sa pet zvezdica. Usluga je noćenje sa doručkom, a cena boravka u superior sobi po osobi i noći iznosi 270 evra.

Pafos je još jedna od destinacija na Kipru koja je posebno popularna. Cena smeštaja u jednom od luksuznih hotela u tom letovalištu, na bazi noćenja sa doručkom iznosi 270 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA