≫ 

Uvedite dete u svet skijanja na vreme: Vodič za izlazak na ski-stazu sa mališanima

Onog momenta kada dete nauči da hoda samostalno, može da počne da uči i osnove skijanja

  • 1
Skijanje, deca Foto: Pixabay/Ri-Ya

Praktično čim počnu da hodaju, mališani mogu da budu uvedeni u svet skijanja. U zavisnosti od brzine razvoja deteta, to je uglavnom period oko treće godine. Ipak, poznato je da roditelji uvek sa zebnjom svojoj deci omogućuju određene sportske aktivnosti, sve dok se ne raspitaju detaljno.

Iako u principu mogu od najranijeg uzrasta da počnu da skijaju, deca tek oko sedme ili osme godine zaista i nauče da skijaju.

U mnogim ski-centrima postoje specijalizovane škole skijanja, namenjene deci predškolskog uzrasta. Upravo to se smatra i najboljim načinom da dete upozna sve lepote ove aktivnosti.

Skijanje, deca Foto: Pixabay/iannaaa

Bez prisile se jedino dobro uči

Ono čega roditelji moraju biti svesni, bez obzira na to koja aktivnost da je u pitanju, jeste da deca najbolje uče kada im se to predstavi kroz zabavu. Nikako pod prisilom. U tom smislu i funkcioniše većina škola skijanja za decu.

Mališani zajedno sa svojim drugarima uče osnovne pokrete, kako da održavaju ravnotežu i kako da koriste skije i potrebnu opremu. Ukoliko, pak, roditelji odluče da mališane uvedu u svet skijanja, najbolje je da to učine uz puno strpljenja i kroz neku zajedničku zabavnu aktivnost.

Koja oprema je potrebna deci?

Posebno je važno da detetu obezbedite najpre odgovarajuću odeću. Dečija zimska ski-odela se mogu naći na tržištu najčešće u dve varijante. Jednodelni skafander je odličan za decu mlađeg uzrasta, dok je za starije mališane bolja opcija klasično ski-odelo, koje obuhvata pantalone na tregere i jaknu.

Podrazumeva se da će im biti potrebne i tople čarape, kapa za glavu i kaciga, te adekvatan donji veš, šal i rukavice, kao i skijaške naočare.

Cipele za skijanje i skije za decu je sledeće što im je potrebno obezbediti. Za decu manje telesne težine obično se preporučuju skije čija je dužina između vrha ramena, a za one koji su krupniji preporučuje se da dužina skija bude kod nivoa očiju.

Iako su štapovi sastavni deo ski-opreme, oni u principu mališanima nisu neophodni sve do momenta dok ne savladaju osnovna pravila skijanja.

Video: Jelena Karleuša pokazala svoje umeće na skijama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margo

    17. novembar 2021 | 17:52

    Sto pre na sneg. Instruktorsko dete, skijala sa 2 godine, hodala - onako! 🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA