≫ 

Omikron uzdrmao plan Australije o otvaranju granice

Dve osobe koje su doputovale u Sidnej iz Južne Afrike bile su pozitivne juče na novoidentifikovanu varijantu

  • 0
Australija, Sidnej

Foto: Pixabay

Australija će razmotriti odluku o ponovnom otvaranju granica za kvalifikovane migrante i studente, planiranom za 1. decembar, izjavio je  australijski premijer Skot Morison, nakon što je ta zemlja prijavila prve slučajeve omikron soja korona virusa.

Dve osobe koje su doputovale u Sidnej iz Južne Afrike bile su pozitivne juče na novoidentifikovanu varijantu, nakon čega su zvaničnici naložili 14-dnevni karantin za građane koji se vraćaju iz devet afričkih zemalja, prenosi agencija Rojters.

Morison je rekao da je "malo preuranjeno" da se vrati dvonedeljni obavezni hotelski karantin za strane putnike, pozivajući ljude da ostanu mirni jer podaci još nisu u potpunosti utvrdili ozbiljnost, prenosivost i otpornost ovog soja na vakcinu.

-Tako da samo radimo korak po korak, dobijamo najbolje informacije i donosimo mirne i razumne odluke -  rekao je Morison za Najn NJuz.

Dodaje je i da će se komitet za nacionalnu bezbednost sastati kasnije danas kako bi razmotrio meru ponovnog otvaranja granica koja bi trebalo da stupi na snagu od srede.

Omikron, koji je Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala kao "varijantu za zabrinutost", potencijalno je zarazniji od prethodnih varijanti, ali stručnjaci još ne znaju da li će izazvati manje ili više težih slučajeva kovida u poređenju sa drugim sojevima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA