≫ 

Saznajemo: Nove mere Srbije zbog omikron soja virusa već od sutra, u proceduri je spisak rizičnih zemalja

Spisak od 7 zemalja je predložio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"

  • 50
Aerodrom, korona virus Foto: Tanjug/AP

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" zbog novog soja omikron predložio je listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja ove varijante korona virusa, saznaje Telegraf.rs. Kako nezvanično saznajemo, o ovim predlozima se trenutno odlučuje, i već od sutra bi bi moglo da počne da se primenjuje.

Kako saznajemo na spisku su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Predlog je da se putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom "Nikola Tesla", i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u Kovid bolnicu "Batajnica".

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu.

Institut "Batut" je ove predloge uputio nakon što je omikron (B.1.1.529) Svetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajuću, a prema informacijama koje se objavljuju za sada pokazuje brojne mutacije,  koje mogu biti u vezi sa većom zaraznošću i izbegavanjem imunskog odgovora stečenog nakon bolesti ili vakcinacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I

    29. novembar 2021 | 15:43

    Uvek nove mere pred demonstracije...to je nacin kako da se suprotstave narodu...

  • Chevu

    29. novembar 2021 | 15:40

    Ponestaće im slova. Gde su sad oni ostali sojevi? Nestanu kad se novi pojavi. Kako li znaju da je novi soj kad rade one najobičnije pcr testove, koji ne mogu sa sigurnošću da utvrde da si pozitivan a kamoli nešto više.

  • Lord

    29. novembar 2021 | 15:36

    Igranka traje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA