≫ 

25 destinacija za 2022. godinu po izboru časopisa "National Geographic"

Destinacije su podeljene na pet kategorija

  • 0
National Geographic, naslovna Foto: Pixabay/granagramers

Kao i svake godine, redakcija časopisa "National Geographic" nedavno je objavila listu od 25 najboljih putovanja za 2022. godinu. Podeljena su u pet kategorija i to: priroda, avantura, kultura, održivost i porodica, sa akcentom na nacionalne parkove, divlje životinje, aktivnosti i iskustva na otvorenom, ekološki održiva i porodična putovanja.

Iako sve ukazuje na to da je pandemija daleko od kraja, mnogi se nadaju da će 2022. biti godina kada će ponovo moći da se putuje.

- Na mnogo načina, pandemija je putnicima i zajednicama širom sveta dala vreme koje im je potrebno da razmisle i razmotre kako da istražuju svet – rekao je Džordž Stoun, autor „National Geographic Travel“, prenosi Newsbeast i dodaje: Sa ovogodišnjom listom, Nat Geo stavlja akcenat na ono što je drugačije, novo i inspirativno – od nove rute Sene u Francuskoj do Nacionalnog parka Chimanimani, novog nacionalnog parka u Mozambiku, koji pokazuje ekološku posvećenost zemlje.

Top destinacije za 2022. godinu

U kategoriji kulture na prvom mestu je Procida, malo ostrvo nadomak Napulja, koje je proglašeno Kulturnom prestonicom Italije za narednu godinu. Na drugom mestu nalazi se legendarni muzički centar Londona Tin Pan Alley. A Hokaidu, najsevernije ostrvo Japana, poznato po prirodnim lepotama, vodopadima koji oduzimaju dah i obilju divljih životinja, ali i po jedinstvenom nasleđu autohtonog naroda Ainua, svrstava se u treću kategoriju.

Putovanje bazirano na održivosti

Nacionalni park Jasuni u Ekvadoru, rezervat biosfere u Amazonu, koji je trenutno pod pretnjom, jer su nedavno delovi šume raskrčeni zbog gradnje naftovoda. Grad Lođ u Poljskoj postao je uspešan centar alternativne kulture, biznisa i ekonomije. Fabrike pamuka koje ističu urbani pejzaž pretvorene su u galerije, muzeje, sale za sastanke i kulturne centre, dok je centar grada ukrašen impresivnim muralima.

Izleti u prirodu

Destinacija za ljubitelje prirode nalazi se u Namibiji. Caprivi Strip se zbog rata na granici nalazio van atraktivnih destinacija, a danas safari rizorti tu samo niču. Posetioci mogu da uživaju u mnogim velikim nacionalnim parkovima, vodenim putevima i impresivnoj blizini divljih životinja. U istoj kategoriji je i Bajkalsko jezero u Rusiji, najstarije i najdublje jezero na svetu, u kome je koncentrisano oko 20 odsto slatke vode u svetu. Poznato je i kao Sveto more Rusije, a čini četvrtinu rezervi slatke vode cele planete. Trenutno se, nažalost, suočava sa ekološkim pretnjama zbog masovnog turizma i klimatskih promena.

Avanturistička putovanja

Ljubiteljima avanture predlaže se da se okušaju na novoj, 420 kilometara dugoj, biciklističkoj ruti „La Seine a Velo“, od Pariza do mora u Normandiji. Ukoliko su ljubitelji planinarenja, mogu isprobati 147 kilometara dugu stazu u divljini "Sentier Nepisiguit Mi’gmaq" u Kanadi.

Porodična putovanja

Kao idealnu destinaciju za porodična putovanja, „National Geographic“ preporučuje jugozapadnu obalu Turske, koja je manje poznata turistima. A kao najbolji način za istraživanje brojnih osamljenih uvala u tom delu, preporučuje se jedrenje.

Video: Brčkaš noge, piješ i jedeš, dok ribe plivaju pored tebe: Restoran u reci, ali bukvalno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA