≫ 

Bugarska vraća Srbiju u crvenu zonu: Ova dokumenta biće neophodna za ulazak

Srbija će od četvrtka, 20. januara, opet biti u takozvanoj crvenoj zoni za ulazak u Bugarsku

  • 2
Bugarska, Srbija, Grcka, mapa

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Od 20. januara 2022, odlukom bugarskog Ministarstva zdravlja, naša zemlja se vraća u crvenu zonu.

Kako je navedeno na sajtu Ambasade Republike Srbije u Bugarskoj, iako se vraćamo na „crvenu listu“, biće nam i dalje dozvoljen ulazak u Bugarsku, uz dva dokumenta.

Uslov je da državljani Srbije istovremeno poseduju validni sertifikat o potpunoj vakcinaciji ili preležanoj bolesti kovid-19 (bilo digitalni kovid sertifikat EU o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, bilo njemu analogni dokument koji sadrži iste podatke) i negativan PCR test ne stariji od 72 sata (što se dokazuje digitalnim kovid sertifikatom o izvršenom testiranju ili njemu analognim dokumentom koji sadrži iste podatke).

Deca do 12 godina starosti moći će da uđu u Bugarsku bez kovid dokumenata, a deca od 12 do 18 godina sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, sertifikat o preležanoj bolesti važi u periodu od 11. do 180. dana, računajući od datuma testiranja upisanog u dokument.

Dozvolu za ulazak u Bugarsku bez sertifikata o vakcinaciji, odnosno samo sa negativnim PCR testom za pacijente bolnice MBAL „Nadežda“ u Sofiji, koji nisu vakcinisani, obezbeđivaće bolnica.

Bugarska je, da podsetimo, priznala sve vakcine koje su dostupne u Srbiji. Smatra se da je vakcinacija potpuno završena ako je primljen odgovarajući broj doza i ako je od druge doze prošlo 14 dana.

Pravila za ulazak u Bugarsku koja stupaju na snagu 20. januara ne odnose se na sledeće kategorije:

- putnike u tranzitu, u slučaju kada se može garantovati napuštanje teritorije Bugarske bez zadržavanja;

- pogranične radnike (lica, koja žive u Bugarskoj i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u državu članicu EU, Tursku, Srbiju ili Severnu Makedoniju, radi obavljanja delatnosti kao zaposleno ili kao samozaposleno lice, kao i lica koja žive u navedenim državama i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Bugarsku, radi obavljanja delatnosti kao zaposleno ili kao samozaposleno lice);

- vozače i stjuarde u autobusima, koji vrše međunarodni prevoz putnika;

- vozače teretnih motornih vozila, angažovane na međunarodnom prevozu robe i tereta;

- posade plovila i lica koja pružaju tehničku podršku plovilima, koja pri ulasku na teritoriju Bugarske obaljaju svoje službene dužnosti;

- posade vazduhoplova, angažovane na letovima do i sa bugarskih javnih aerodroma, i lica koja tehnički opslužuju vazduhoplove;

- učenike i studente i doktorande koji žive u Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Bugarsku radi školovanja, kao i učenike, studente i doktorande koji žive u Bugarskoj i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u navedene zemlje, radi školovanja;

- državljane Srbije, Grčke, Rumunije, Turske i Severne Makedonije, koji su primljeni na studije u ustanovu visokog obrazovanja na teritoriji Bugarske, što je potvrđeno dokumentom te ustanove.

Putnici u tranzitu su dužni da prilikom ulaska u Bugarsku obaveste graničnu policiju o tranzitu i prilože dokaz o istom u vidu avionske karte, hotelske rezervacije, pozivnog pisma i drugo.

Video: Evropska komisija danas je donela odluku o promenama u korišćenju digitalnih kovid sertifikata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA