Rumenka - Mesto nazvano po bulkama

Dve interesantne legende prate nastanak današnjeg naziva ovog pitomog, vojvođanskog mesta

  • 27

Dve interesantne legende prate nastanak današnjeg naziva Rumenke, pitomog, vojvođanskog mesta.

Jedna od njih vezana je za cvet karakteristično crvene boje. Naime, u okolini današnje Rumenke nekada su se nalazila polja bulki koja su, prema toj legendi zaslužna za nastanak naziva Rumenke.

Nekadašnji Piroš, čiji današnji naziv prate zanimljive priče, pripada teritoriji Južnobačkog okruga i deo je Grada Novog Sada.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Ana Antonijević (@ana_antonijevic_photography)

I ove godine se Rumenka može pohvaliti čuvenom manifestacijom, koja je vremenom postala njen zaštitni znak i svojevrstan brend. U pitanju je „Rumenačka pihtijada“, koja će dogodine obeležiti dvodecenijski jubilej.

Osim izložbe svega onoga što spada u narodnu radinost i rukotvorine, posetioci mogu degustirati i kupiti ne samo prehrambene proizvode, koji su izrađeni po tradicionalnoj recepturi, već i pića.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Kulturna stanica Rumenka (@rumenka_ks)
Međutim, postoji još jedna, takođe zanimljiva priča. Piroška je bila ćerka ugarskog vladara iz 11. veka, Svetog Ladislava Prvog. Istorijski je ostala upamćena po svom sinu, vizantijskom caru Manojlu Prvom Komninu. Ugarski izvori navode da je Piroška tokom čestih putovanja u Konstantinopolj imala običaj da odmori baš na mestu, na kome se danas nalazi Rumenka, i to na kraljevskom imanju, koje se tokom 12. veka tu nalazilo. Upravo po njoj, mesto je i bilo nazvano Piroška-major u to doba, a kasnije je korišćen skraćeni naziv Piroš.

Tokom 13. veka je zabeležen prvi pisani trag o ovom mestu.

Rumenačka pihtijada kao brend

Ove godine je 19. put zaredom organizovana je manifestacija Rumenička pihtijada, u okviru koje se najpre promovišu pihtije, kao svojevrstan gastronomski brend Rumenke, ali i drugi specijaliteti, koje pripremaju meštanke. Posetioci svake godine imaju priliku da se upoznaju sa specijalitetima naroda koji tu žive, ali i sa njihovim običajima i tradicijom, pa se „Rumenačka pihtijada“ karakteriše kao multikulturna manifestacija, koja nastoji da očuva tradiciju na najbolji mogući način.

Osim manifestacije, koja je ove godine održana 19. put i koja je proslavila Rumenku, u ovom delu Novog Sada postoji i crkva, koja je okarakterisana kao spomenik kulture, odnosno nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

U sklopu ove, vrlo zanimljive manifestacije, organizuju se i različita takmičenja, a posetioci mogu da uživaju i u bogatom kulturno-umetničkom programu.

Deo života Rumenke je i Srpska pravoslavna crkva posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu, izgrađena početkom 18. veka, kako se pretpostavlja. Nema preciznih podataka o ktitoru, ali se zna da je Pavle Simić bio zaslužan za oslikavanje većeg dela ove svetinje. Takođe je poznat podatak da su Josif Lukić i Josif Kistner izradili ikonostas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A+

    25. mart 2022 | 13:17

    Postoji li jos neki gradic, varosica o kome bi ste mogli da pisete?! Mesec dana vam ovo stoji na naslovnoj..

  • h

    15. april 2022 | 21:17

    Promenite vise ovo!!!!! Aaaaaaaaaaa!!!

  • Vuk

    13. april 2022 | 17:19

    Zašto ovo stoji danima na portalu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA