≫ 

Grčko ostrvo koje je oduvek bilo "država za sebe": Zašto je letovanje ovde skroz drugačije iskustvo?

Svima kojima su bili na Kritu je jasno koliko je ovo ostrvo drugačije od svega što ste videli

  • 6

Ne samo da se na visokom petom mestu po veličini nalazi u celom Mediteranu, već je ostrvo Krit najveće i na teritoriji cele Grčke. Osim po Minojskoj civilizaciji, koja se smatra jednom od najstarijih na evropskom tlu, ostrvo je poznato i po specifičnosti meštana, koji se u određenoj meri razlikuju od Grka iz ostalih delova zemlje. 

Na četiri okruga se deli celokupna teritorija ovog ostrva. A izuzev teritorije glavnog grada, Irakliona, okruzi obuhvataju i gradove Hanju, Lasiti i Retimno.

Ukupna površina ostrva je oko 8.330 kvadratnih kilometara, a naseljava ga oko 650 hiljada ljudi. Iz tog razloga se za Krit često navodi i da je najmnogoljudnije ostrvo u celoj Grčkoj.

Istorija Krita

Krit foto: pixabay.com

Upravo se na ovom grčkom ostrvu, 3000. godine pre naše ere razvila čuvena Minojska civilizacija, koja se smatra najstarijom na teritoriji čitave Evrope. Kasnije ostrvo osvajaju druga arhaična plemena, Rimljani, Vizantija i mnogi drugi osvajači.

Ipak, osvajanje Venecije je ostavilo, čini se najviše traga na ovom ostrvu. Bezmalo su Mlečani, koji su Kritom vladali nekoliko vekova u više navrata, dali svoj pečat i savremenom Kritu na određeni način.

Kasnije ostrvo zauzimaju turske snage, a nakom genocida nad Grcima u području Ponta i Male Azije, mnogi utočište uspevaju da pronađu i na najvećem grčkom ostrvu.

Zašto je Krit drugačiji?

Krit foto: pixabay.com

Tradicionalna kritska muzika, mandolina i lira, plesovi koji su karakteristični samo za Krit su sve razlozi da se upoznate sa ovim grčkim ostrvom. A spisku zanimljivosti treba dodati i kritsku kuhinju, koja je u najmanju ruku specifična, a istovremeno i jako ukusna.

Prisustvo autohtone sorte maslina, ali i nesumljiv kvalitet zemljišta su učinili da se kritsko maslinovo ulje smatra jednim od najkvalitetnijih u celoj Grčkoj. Čak slobodno možemo reći da može stajati rame uz rame sa uljima sa Peloponeza, a čiji kvalitet ne sme da bude doveden u pitanje.

Čini se da su Krićani uspeli u najvećoj mogućoj meri da očuvaju tradiciju. Zato nije čudno što još uvek u nekim kritskim selima postoje običaji, koji se i dan danas poštuju, a čiji koreni sežu daleko u prošlost. Posebno se povezanost sa tradicijom može uočiti u vreme Božićnih, odnosno Novogodišnjih praznika, kao i u vreme Uskrsa.

Krvna osveta

Krit foto: pixabay.com

Tradicija se na Kritu izuzetno poštuje. Ali nažalost, sve to ima i određene negativne strane. Posebno se to ogleda u činjenici, sa kojom mnogi nisu upoznati, a odnosi se na takozvanu krvnu osvetu. Nažalost, to je Krićanima u krvi, tako da podrazumeva da će smrt brata, sestre ili roditelja, odnosno drugih bliskih ljudi, biti “osvećena” na taj način. Ipak, na svu sreću, iako se taj ne tako dobar običaj do danas održao, onda je to u većini slučajeva među Krićanima, koji žive u selima na ostrvu.

Podrazumeva se da sve to uopšte ne može negativno da se odrazi na broj turista iz celog sveta, budući da dostupni podaci pokazuju da ostrvo posećuje sve više njih iz godine u godinu.

Ako ste imali sreću da letujete na Kritu, u kom mestu se boravili? Ako niste, koje biste letovalište želeli da posetite kada budete imali priliku? 

Video: Magična mesta na severu Grčke: Ovo su najlepše plaže na Halkidikiju

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maria

    16. februar 2020 | 11:36

    Ja toplo preporucujem Retimno. Razlikuje se od Hanie jer nije toliko turisticko mesto, ima prelepu pescanu plazu i nekako zgodna za obilazak drugih mesta. Super restorane i ok hotele duz plaze, tj. te glavne ulice koja se u vecernjem terminu zatvara pa je prelepo tu setati.

  • dd

    16. februar 2020 | 11:36

    Tu na ostrvu postoji KAMEN uklesan je zakonik na starosrpskom jeziku

  • basa

    16. februar 2020 | 11:03

    bio sam....prelep ima svasta da se vidi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA