≫ 

Ovo je definitivno najjeftinije ostrvo u Kikladima, a na njemu letuju uglavnom samo Grci

Siros je definitivno jedno od najlepših ostrva u Grčkoj

  • 0
Siros foto: Tara Tomović

Jeftino i ostrva Kiklada nekako ne idu zajedno. Posebno ako znate da toj grupaciji pripadaju ostrva poput Mikonosa i Santorinija. Međutim, izuzeci svugde postoje, pa tako i u ovoj priči. 

Inače, Kikladi su grupacija ostrva koja se nalaze u Egejskom moru. Administrativni centar je grad Ermupolis na ostrvu Siros. U ovu grupaciju spada čak 220 ostrva, a mnoga od njih su i nenaseljena. Svakako su najpoznatija, sem pomenutih i Folegandros, Amorgos, Paros i Antiparos, kao i Sifnos, Kimolos i Tinos.

Da li je moguće jeftino letovati u Kikladima?

Poznato je da je letovanje na ostrvima znatno skuplje u odnosu na letovanje u kopnenom delu Grčke. Razlog je jasan. Treba stići do ostrva, što uključuje prevoz trajektom, čije su cene u sezoni naročito visoke. Ali su i namirnice na brojnim ostrvima, a ne samo na Kikladima, svakako skuplje, pa i smeštaj. Sasvim dovoljno razloga da mnogi odustanu od ideje da pokušaju letnji odmor da provedu na nekom od grčkih ostrva.

Međutim, uvek postoji izuzetak. A u ovom slučaju je to ostrvo Siros, koje je ujedno i najnaseljenije ostrvo te grupacije.

Po čemu se Siros izdvaja u odnosu na druga ostrva Kiklada?

Na oko 150 kilometara udaljenosti od luke Pirej u Atini, kada se krene u pravcu istoka, se nalazi ostrvo na kojem se i danas može videti uticaj Mlečana, koji su vladali Sirosom nekoliko vekova.

Siros foto: Tara Tomović

Interesantno je to što na ovom ostrvu postoji i veliki broj Grka, rimokatoličke veroispovesti, a primarno zahvaljujući činjenici da je Venecija vekovima vladala ovim ostrvom. Nemojte da budete iznenađeni kada na Sirosu vidite i pravoslavne i katoličke bogomolje, jer je ostrvo po tome jedinstveno u celoj Grčkoj.

Grčko stanovništvo pravoslavne veroispovesti na ostrvu Siros je uglavnom naknadno doseljeno i to primarno tokom grčkog Rata za nezavisnost, koji je vođen u prvoj polovini 19. veka.

Siros foto: Tara Tomović

Danas je Siros pravo kosmopolitsko ostrvo, koje posećuje veliki broj turista iz celog sveta. Glavni grad ostrva, Ermupolis je ujedno i upravno središte celokupne prefekture Kiklada.

Siros foto: Tara Tomović

Najznačajnija naselja su Posejdonija, Kinion, Galisas i Ano Siros. A ostrvo je posebno poznato po crkvi u kojoj se čuva slika „Uspenja Bogodice“, čiji je autor ni manje ni više nego Dominikos Teotokopulos, u svetu poznat pod pseudonimom El Greko.

Koliko košta letovanje na Sirosu?

Siros foto: Tara Tomović

Sigurno će vam biti mnogo manje novca potrebno za letovanje na Sirosu, nego na Santoriniju, Parosu ili Mikonosu. A vrlo je verovatno da ćete se provesti mnogo bolje, jer je ovo ostrvo još uvek neotkriveno u smislu masovnog turizma.

Do Sirosa možete stići trajektom iz atinske luke Pirej. U zavisnosti od toga da li odaberete „Blue Star Ferries“ ili „SeaJets“, odnosno da li želite do ostrva da putujete 2 ili 4 sata, te u kom periodu putujete će cena varirati od oko 45 do 115 evra. Cena je po putniku i uključuje povratnu kartu početkom juna meseca. 

Siros foto: Tara Tomović

Neke od naših turističkih agencija nude smeštaj na Sirosu na bazi noćenja sa doručkom, uglavnom. Cene su vrlo šarolike, jer primarno zavise od perioda boravka i od izbora hotela. Ali je svakako preporuka da smeštaj potražite samostalno preko specijalizovanih sajtova, kako biste dobili najbolju moguću ponudu. Tako je, recimo u letovalištu Galisad, moguće boraviti polovinom jula za nešto manje od 900 evra. U pitanju je cena za 10 noćenja i za 2 odrasle osobe. Naravno da ima i nižih cena, pa tako postoji mogućnost iznajmljivanja apartmana u istom periodu, u letovalištu Kinion za 10 noćenja za tek nešto više od 500 evra.

S obzirom na to da je u pitanju jek sezone, a da su cene za nijansu možda više nego u oblasti Halkidikija, jasno je zašto se Siros smatra jednim od najjeftinijih ostrva Kiklada!

Video: Magična mesta na severu Grčke: Ovo su najlepše plaže na Halkidikiju

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA