≫ 

Ako je Solun dosadio, a Atina vam je predaleko onda je ovo idealan grčki grad za trodnevni predah

Jedan od najvećih grčkih gradova - Larisa

  • 4
Larisa, panorama grada

foto: printscreen/youtube/ Artpluslarisa

Kao što Srbija ima Beograd i Novi Sad, tako isto i Grčka ima Atinu i Solun. Ali kada se turisti zasite posećujući neki od ovih gradova, onda na scenu stupaju Kragujevac i Niš u Srbiji, odnosno Larisa i Volos u Grčkoj. Ne može se reći da svaki od tih gradova nije interesantan na svoj način. 

Ipak, mnogi srpski turisti radije biraju da ponovo posete Atinu ili Solun, nego da upoznaju neki novi grad u Grčkoj. A kada su u pitanju grčki turisti koji posećuju našu zemlju, možemo slobodno reći da sitaucija nije mnogo drugačija.

Naravno da dođe momenat kada svako od nas želi da upozna neki novi grad ili oblast u drugoj zemlji. E, upravo tu na scenu stupa grad Larisa u Grčkoj. Iako zaslužuje svu pažnju turista, Larisa je obično zapostavljena ili je naši turisti primarno posećuju zbog šopinga.

Zašto posetiti Larisu?

 

Sedmi po veličini grad u Grčkoj i četvrti po ukupnom broju stanovnika, Larisa sigurno može da parira i Atini i Solunu, sa kojima je odlično saobraćajno povezana. Uz to, njen položaj je gotovo pa idealan, jer ne samo da se nalazi u neposrednoj blizini međunarodnog puta koji povezuje Atinu i Solun, nego je glavni grad celokupne periferije Tesalija.

Kako je smeštena nekako između Piliona i čuvene Olimpske regije, Larisu neretko posećuju i turisti koji provode svoj letnji odmor u nekome od mesta te dve oblasti. 

Larisa

foto: pixabay.com

Poznato je da se izuzetno veliki broj ugostiteljskih objekata nalazi u ovom gradu. Isto tako se smatra idealnim za šoping, baš zbog značajnog broja prodavnica različite robe. 

Brojne obrazovne i zdravstvene ustanove se nalaze u Larisi, kao i muzeji. Poznato je da grad ima zavidan broj parkova i lepo uređenih zelenih površina, te je boravak u ovom gradu izuzetno prijatan u svakom smislu.

Šta posetiti u Larisi?

 

Brdo Frurio je jedna od najznačajnijih atrakcija ovog grada. Zapravo se na njemu u prošlosti nalazila tvrđava i posebno je zanimljivo videti arheološke iskopine. Tu možete videti ostatke Prvog i Drugog teatra iz doba Stare Grčke.

Larisa

Stari teatar / foto: pixabay.com

U samom centru grada se nalaze arheološke iskopine, koje bi svaki posetilac trebalo da poseti. Parkovi i lepo uređene zelene površine su ono, što Larisu čini još lepšom za šetnje. 

Spomenik ocu medicine, Hipokratu se nalazi u ovom gradu, kao i saborni hram, odnosno bazilika posvećena Svetom Ahilu. Treba pomenuti i nekadašnji Arheološki muzej, koji je funkcionisao u zgradi lokalne džamije.

Larisa

Papasov mlin / foto: pixabay.com

Papasov mlin svakako treba videti, ukoliko budete posećivali Larisu. Iako je to ranije zaista bio mlin, danas se u njemu nalazi izuzetno interesantan muzej. A osim letnje pozornice, u ovom  prostoru postoji i mogućnost za organizaciju različitih radionica, a tu je i bioskop, koji se organizuje uglavnom u periodu letnjih meseci. Zaslužuje Larisa da sa njenim lepotama i osobenostima budu upoznati mnogi turisti.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA