≫ 

Malo poznato letovalište u podnožju Olimpa koje se zbog Srbije sukobilo sa NATO vojskom

Ukoliko želite odmor pomešan sa tradicijom, ovo je pravo mesto za vas...

  • 7
Olympmassiv litochoro Pogled na Litohoro / Wikipedia/Mboesch

Litohoro je mali planinski grad u podnožju planine Olimp, ujedno i letovalište u oblasti Pierije. Njegovo prvo pominjanje datira iz 16. veka, kad je Sveti Dionisije posetio planinu Olimp.

Nalazi se na oko 90 km južno od Soluna, 27 km južno od Paralije i 420 km severno od Atine. U Litohoru postoji redovna autobuska veza sa gradom Katerini, koji je na udaljenosti od 22 km, i lokalna železnica prema Larisi i Solunu.

Tsintza Bairi, Litochoro Centar gradića / Wikipedia/Branislav Fleisman

U ovoj varošici kamenih uličica i brojnih kapelica, dominira makedonska arhitektura. U središtu je smešten trg sa fontanom, a i Crkva Agios Nikolaos sa zvonikom (postoji i Crkva Agios Dimitros na severu), iza koje je park sa spomenikom, letnja pozorišna scena i dečje igralište. Tu su i škole, banke, pošta, gradska kuća, muzej, koncertna dvorana, sportski centar, teretana i trgovinske radnje.

Turisti ovde mogu posetiti Aleksandrion, građevinu posvećenu Aleksandru Makedonskom, Nautički muzej, stari i novi manastir Agios Dionisios, ali i nacionalni park.

Posetioci mogu predahnuti i u nekoliko kafića i restorana, ali i snabdeti se u prodavnicama sa sportskom i planinarskom opremom.

Ono zbog čega je Litohoro popularna destinacija je planina Olimp. Ovde se u toku svake godine skupljaju planinari iz celoga sveta, i kreću put Prionia (tačke na 1.000 metara nadmorske visine) odakle idu dalje ka vrhovima Olimpa.

Mount Olympus Uspon na Olimp / Wikipedia/Salonica84

Zbog toga u celom mestu postoji veliki izbor planinarske opreme i rekvizita za alpinizam. Uspon na planinu Olimp spada u atraktivne poduhvate, i pogotovo je gužva vikendom. Obavezna je prethodna rezervacija smeštaja u planinarskom domu, za sve one koje žele da se popnu na visine preko 2900 metara.

Za vreme NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, Litohoro je u jednom momentu bio u središtu zbivanja, kada se na okolnoj Gritsa plaži, stanovništvo gradića sukobilo sa NATO vojskom koja se tu iskrcala. Na taj način je grčko stanovništvo pružilo moralnu podršku srpskom narodu. Događaj su prenosili novinari CNN-a.

Church Agios Nikolaos, Litochoro Litohoro / Wikipedia/bdmundo.com

Primorski deo Litohora je karakterističan po svojoj peščanoj plaži, koja je od centra udaljena 5 kilometara. Restorani i barovi obezbeđuju sveukupni odmor, kao i peščane i šljunkovite plaže, koje omogućavaju da odaberete onu po svojoj meri. Hoteli su uglavnom locirani uz more, ali smeštajnih jedinica ima i u samom mestu.

U avgustu, cene apartmana kreću se od 40 evra po noćenju, pa naviše.

Video: Magična mesta na severu Grčke: Ovo su najlepše plaže na Halkidikiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    20. februar 2020 | 10:04

    Mnogo lep gradic imaju bolnicu super,suprugu zaboleo zub otisli tamo ,a bili na letovanju u Leptokariji izvadio zubar za 5',sta kosta nista kaze dr.Tako lepo mesto i dobri ljudi.

  • Srb

    20. februar 2020 | 09:31

    Prelepi mali gradic

  • Goran

    20. februar 2020 | 09:39

    Dobar narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA