Svi sanjaju da posete rajsko grčko ostrvo, ali prava istina je da je "smor" na duže od 2-3 dana

Rajsko grčko ostrvo je zanimljivo videti, ali kada uzbuđenje splasne... šta onda?

  • 7

Venčanje na Santoriniju je, ne bez razloga okarakterisano kao venčanje iz snova. Odličan marketinški trik, reklo bi se, jer postoji verovanje da ko se venča u gradovima Iji ili Firi na ovom ostrvu, nikada neće da se rastavi.

A tu su i fascinantni zalasci sunca, kao i čuvena kikladska arhitektura, koju karakteriše tipično plava boja. Cveće ciklama i drugih jarkih i čistih boja, daju ovom ostrvu epitet jednog od najlepših u oblasti Kiklada.

Ipak, nije sve baš tako fasinantno na Santoriniju, kako se čini na prvi pogled.

Zašto je Santorini tako poseban?

Smešteno u južnom delu Egejskog mora, ovo ostrvo iz grupacije Kiklada zauzima površinu od oko 70 kvadratnih kilometara.

Posle vulkanske erupcije, koja se zbila 1600. godine pre naše ere, Santorini poprima današnji izgleda. Upravo zato nije čudno što se na ovom ostrvu mogu videti i plaže prekrivene vulkanskim kamenjem, koje je crne boje. Ali ima na njemu i plaža koje prekriva fini pesak, crvene, pa čak i bele boje.

Osim Fire, odnosno Tire, veća mesta su Ija ili Oija, Perisa i Kamari.

Santorini, Grcka Foto: Pixabay

Poznato je da su cene smeštaja izuzetno visoke, ali i pored toga je u sezoni prilično teško pronaći slobodno mesto. Razlog je jednostavan – zbog svoje specifične arhitekture i interesantnih plaža, ostrvo Santorini je jedna od omiljenih grčkih destinacija za turiste iz celog sveta.

Ipak, ako ste planirali da na ovom ostrvu provedete deset dana letnjeg odmora, možda bi trebalo da celokupnu sliku sagledate iz drugačije perspektive.

Dovoljno je par dana uživanja na Santoriniju

Pod uslovom da ne volite da se penjete uz stepenice i da silazite, kako biste videli neku od znamenitosti ostrva ili otišli na plažu, Santorini je najbolja opcija za kraće izlete. U tom smislu je sasvim dovoljno da par dana provedete na ovom ostrvu, jer je vrlo verovatno da će vam brzo dosaditi.

Uz to, u zavisnosti od toga gde ste smešteni, lako se može dogoditi da ćete morati da koristite lokalni autobus, kako biste otišli na jednu od plaža. A upravo to je ono o čemu ne razmišljaju mnogi, koji se odlučuju za letovanje na Santoriniju.

Crvena plaža Red Beach Santorini foto: pixabay.com

Nakon što posetite gradove Ija i Fira, te vidite velelepne zalaske sunca, koji se sa vidikovaca pružaju, preostaje vam da otkrijete i ostale znamenitosti ostrva. Iako to možda zvuči čudno, njih nema mnogo. Tačnije, nema ih toliko da bi vam bilo potrebno 10 do 15 dana odmora da biste ih sve obišli.

Od 1967. godine na ostrvu Santorini je moguće videti i ostatke naselja iz bronzanog doba. Upravo se za Akrotiri, kako se to naselje naziva, a za koje se pretpostavlja da je inspirasalo čuvenog starogrčkog filozofa, Platona, da napiše priču o nastanku Atlantide i o njenom nestanku.

Čak i ako jeste ljubitelj mirnog odmora, gotovo je sigurno da će vam već nakon tri dana boravka na Santoriniju ipak biti dosadno. Posebno ako baš i niste ljubitelj pešačenja, odnosno penjanja uz mnogo, ali zaista mnogo stepenika, kao i silaženja niz isto toliko njih. 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    25. februar 2020 | 13:09

    Ne bih se slozila da je Santorini dosadan. Letovala sam 10 dana i uzivala. Rajsko ostrvo za svaku preporuku.

  • Ivana

    25. februar 2020 | 14:33

    Ko ima komentar da je Santorini dosadan ocigledno tamo nije bio. Bila i uzivala i to za male pare jer nije tacno da je preskup. Ima delova ostrva sa cenama smestaja i hrane kao i na ostalim Grckim ostrvima. Obavezno uzivati u zalasku sunca koji je najlepsi na svetu kao i poseta vulkanskim ostrvima i kupanje u sumpornoj vodi.

  • Alex

    25. februar 2020 | 13:59

    Bio svojim kolima i prelepo je kad mozes sve da obidjes. Kao i gde god da odes nista bez auta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA