≫ 

Grčki grad u kojem je replika Ajfelove kule najveća turistička atrakcija: Kako je tu završila?

Da li možete da zamislite da putujete zapadnom obalom Peloponeza i vidite Ajfelov toranj?

  • 0
Filijatra, Peloponez Filijatra / foto: printscreen/youtube/nikos.tsiak

Da, moguće je... Mali grad Filijatra u opštini Mesinija u Grčkoj ima repliku tornja, a njega je na najbolji mogući način opisala  Katarina Mihalakopulos tekstom u Fejsbuk grupi "Grčka i Srbija".

Replika je smeštena na ulasku u grad i najprepoznatljivija je turistička atrakcija u ovom delu Grčke, pa se Filijatra naziva "malim Parizom".

Doduše, replika je dosta manja i plaćena je u celosti kao poklon gradu od strane doktora Haralabosa Furnarakisa koji je svoje doktorske studije završio upravo u Parizu i sve vreme svog boravka bio oduševljen tornjem.

Filijatra, Peloponez foto: Katarina Mihalakopulos

Grad je smešten na zelenoj površini, ima dosta parkova, maslinovog drveća unutar grada, a isto tako i dosta vinove loze, pa kad je sezona grožđa, dok sedite i ispijate svoj omiljeni grčki napitak samo ispružite ruku i uberete grozd.

Okružen je prekrasnim plažama i mnogim lepim i značajnim istorijskim mestima koje možete da obiđete koristeći Filijatru kao polaznu tačku ili bazu.

Sem tornja, Filijatra ima puno spomenika i crkava koje bi trebalo posetiti jer će vas ostaviti bez daha. U centru je fontana za koju kažu da je najstarija u Grčkoj…

Filijatra, Peloponez foto: printscreen/youtube/nikos.tsiak

Najpoznatiji festival u ovoj oblasti je festival lubenice. Traje samo od sredine maja, pa sve do kraja juna, a nekad i jula. Tokom ovog perioda, gde god da prođete, gde god da sednete, neko će vas ponuditi parčetom lubenice ili vam čak dati celu - onako, potpuno besplatno.

Najpoznatiji proizvodi su maslinovo ulje i vino.

Posetioci ovog malog grada sem starih zgrada koja su dosta dobro očuvane, mogu videti velelepna izdanja i kuće bogataša koje su napravljene sa dosta ukusa.

Godine 1886. veliki zemljotres koji se desio u Filijatri je totalno uništio ceo grad... Od kuća, preko farmi, malih porodičnih fabrika, čak su i drveća masline bila iščupana iz zemlje zbog velikog potresa. Grad je bio i finansijski uništen. Vrlo brzo se vratio na staro što se tiče zgrada, ali nikada ekonomski…

Filijatra, Peloponez foto: Katarina Mihalakopulos

Naziv grada znači "vetrenjača" i povezan je sa dosta vetrenjača koje su ovde, ma gde god da se okrenete...

Stomio plaža je udaljena od Filijatre svega 4 km, ima sitan pesak i dosta suncobrana i to vidi čuda, svi su besplatn. Samo odeš i ako imaš sreće samo sedneš.

Agia Kirijaki je manji deo grada udaljen je 4 km od centra grada, ima prelepu malu luku i malu čistu plažu, sa suncobranima koji se, doduše plaćaju, ali su cene npr. kafe, sokova mnogo male - dva frapea ili dva soka su 2 evra.

Filijatra, Peloponez foto: Katarina Mihalakopulos

Naravno, postoji i deo gde možete ležati na svom peškiru i suncobranu, uglavnom dolazi lokalno stanovništvo, tako da nema mnogo buke...

Bilo kako bilo, ako imate želju da vidite Ajfelov toranj u Grčkoj onda je ovo pravi grad za vas.

Video: Neki ne smeju ni da se popnu na Ajfelov toranj, a Čarls skače s njega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA