≫ 

Život u doba lepre: Na ovom grčkom ostrvu su se uspešno izborili protiv smrtonosne bolesti

Budući da je bilo utvrđeno kako se lepra, odnosno guba, prenosi, oboleli su morali da budu izolovani...

  • 2
Spinalonga

Foto: Pixabay

Ko je čitao knjigu Viktorije Hislop Ostrvo, ili gledao TV seriju koja je po tom delu načinjena, sigurno je naučio mnogo. Da je postojala kolonija leproznih nadomak današnjeg ostrva Krit u Grčkoj, mnogi do tada nisu ni znali.

Upoznajući se kroz realno pripovedanje književnice, koja je svoje delo zasnovala na činjenicama, dobijate veliku potrebu da posetite ovo ostrvo.

Danas je do Spinalonge sa obližnjeg Krita prilično lako stići. U toku sezone redovno se turistima nudi i mogućnost izleta do ovog ostrvceta, koje se nalazi na svega oko 15 kilometara udaljenosti od luke Ajos Nikolaos.

Ranije je bila deo obližnjeg Krita

 

Tek u doba kada su ovim delom današnje Grčke vladali Mlečani, Spinalonga je postala samostalno ostrvo. Sve do tada je bila deo susednog Krita. Tvrđava čije se zidine i danas mogu videti na ostrvu potiče iz tog perioda.

Krajem 17. veka, Krit su osvojile turske snage, ali su Spinalongom vladali Mlečani još pedesetak godina, uprkos stalnim pokušajima turske vojske da osvoji ovo ostrvo.

U prvoj polovini 18. veka, Spinalonga je zvanično pripala Turskoj. A u to doba je mletačka tvrđava kroišćena za potrebe stanovanja doseljenog turskog stanovništva i tako je bilo gotovo do pred kraj narednog veka.

Osnivanje kolonije leproznih

 

Bolest koja je polako, ali sigurno uzimala maha, ne samo u Grčkoj početkom 20. veka, već i u svetu, zahtevala je i uvođenje posebnih mera. Budući da je bilo utvrđeno kako se lepra, odnosno guba, prenosi, oboleli su morali da budu izolovani.

Spinalonga

Foto: Pixabay

Isprva su se Krićani, koji su oboleli od gube, povlačili u pećine, ali su kasnije preseljavani na ovo ostrvo. Vrlo brzo nakon toga, Spinalonga je postala dom za obolele od lepre iz cele Grčke.

U početku je bio veliki problem održavanja higijene na ostrvu, primarno zato što nije postojalo dovoljno vode. Upravo zato su mnogi stanovnici ostrva i preminuli, ali se to na svu sreću relativno brzo promenilo. Naime, kada su na Spinalongu počeli da pristižu oboleli od lepre iz cele Grčke, oni su se bolje i organizovali, a što je sve do detalja opisano u romanu Ostrvo, Viktorije Hislop.

Život na Spinalongi u doba lepre

 

Stanovnicima ovog ostrva nije bilo lako da budu odvojeni od svojih porodica, ali su se vremenom i na to navikli, te nastojali da pomognu svojim sapatnicima i da aktivno učestvuju u životu na Spinalongi.

Spinalonga

Foto: Pixabay

Otkriće penicilina je pomoglo mnogim stanovnicima ostrva, tako da je sve do 1962. godine ostrvo bilo naseljeno.

Podatak da je sveštenik bio poslednji koji je napustio Spinalongu nekome možda zvuči uobičajeno. Međutim, neposredno pre nego što je napustio ovo ostrvo, on je održao pomen svim preminulim stanovnicima koji su sahranjeni na lokalnom groblju, kako bi na taj način dao počast pokojnicima i tradiciji.

Spinalonga danas

 

Jedna od možda najinteresantnijih atrakcija za sve koji letuju na Kritu je upravo poseta Spinalongi.

Spinalonga

Foto: Pixabay

Tokom letnje sezone prema ovom ostrvu redovno saobraćaju brodići iz Ajos Nikolaosa, ali i iz luka Plaka i Elunda.

Cene izleta se razlikuju najpre u zavisnosti od toga iz koje od ovih luka se polazi, a zatim i šta je sve u cenu uključeno, jer je ponuda šarolika.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mama

    4. april 2020 | 09:36

    Pustite ljudima seriju odlicna je.

  • Snezana

    4. april 2020 | 13:32

    Ne znam šta je bolje knjiga ili serija,ja sam ipak za knjigu.Onaj ko krene da čita ne staje do samog kraja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA