≫ 

Grčki grad koji je najviše pogođen koronom: Zavirite u važan trgovinski centar mikenske civilizacije

Pretpostavlja se da naziv ovog grada potiče od osnivača Sparte, Patrasa, koji je bio potomak Lakedomonjana

  • 0
Patra, Grčka Foto: Wikimedia/Guillaume Piolle / CC BY 3.0

U okrugu Ahaja, na periferiji Zapadne Grčke, nalazi se treći grad po veličini u celoj zemlji. Patra je smeštena u severnom delu poluostrva Peloponez, a zapljuskuju je vode Jonskog mora u okviru Patraskog zaliva.

Patra se prostire na ukupnoj površini od oko 335 kilometara kvadratnih, a u gradu živi blizu 214.000 ljudi.

Pretpostavlja se da naziv ovog grada potiče od osnivača Sparte, Patrasa, koji je bio potomak Lakedomonjana.

Osnovne karakteristike grada

Primorski grad u čijoj blizini se nalazi čuveni most Rio – Antirio, Patra je poznata po jakim seizmičkim aktivnostima. Iznad grada se nadvisuje planina Panahaiko, čiji je najviši vrh na nadmorskoj visini od 1.926 metara.

Sam grad je praktično podeljen na gornji i donji deo, koji su povezani stepenicama.

Na području gornjeg grada se nalazi i prilično dobro očuvana tvrđava, dok je donji deo grada u velikoj meri usmeren na luku.

Kako je Patra jedan od gradova u Grčkoj koji je trenutno najviše pogođen pandemijom korona virusa, pretpostavlja se da je razlog upravo aktivnost luke i činjenica da su mnogi stanovnici zaposleni na brodovima, te su bili u prilici da budu u dodiru sa ljudima iz celog sveta.

Materijalni podaci pokazuju da je naselje u ovom području postojalo još u doba praistorije. Ali je prvo važnije naselje postojalo u doba mikenske civilizacije, koje je vremenom preraslo u vrlo važnu luku tog dela zemlje.

Patra, Grčka Dvorac iz vremena Vizantije / Foto: Wikimedia/Klilikakis

Dok je Patra bila u sastavu Vizantije, važila je za značajan trgovinski i zanatski centar zemlje. Kasnije grad zauzimaju krstaši i osnivaju Kneževinu Ahaju, posle čega dolaze osmanske snage. Za vreme Grčkog rata za nezavisnost su i stanovnici Patre uzeli aktivno učešće.

U toku 20. veka, grad je postao izuzetno napredan u odnosu na mnoge druge grčke gradove, pa je u njemu postojalo i električno osvetljenje na ulicama, ali i tramvaji na električni pogon.

Nakon genocida nad grčkim stanovništvom na području Male Azije mnoge pridošlice su se naselile upravo na području Patre.

U toku Drugog svetskog rata italijanske snage su značajno oštetile Patru bombardovanjem, posle čega je počela prilično brzo da napreduje.

Patra, Grčka Crkva Svetog Andreje / Foto: Wikimedia/Stanislav Amelchyts

Most Rio – Antirio

Najduži viseći most na celom svetu se nalazi na oko 7 kilometara udaljenosti od grada Patra. Iako je ustaljen naziv Rio – Antirio, njegov zvaničan naziv je Most Harilaos Trikupis, po grčkom premijeru koji je živeo u 19. veku, a koji je i predložio da se mesta Rio i Antirio povežu mostom.

Most je svečano otvoren 7. avgusta 2004. godine i to neposredno pre zvaničnog otvaranja Letnjih olimpijskih igara, koje su te godine održane u prestonici Grčke.

Ukupna dužina mosta je 2.880 metara, a širine je 27.2 metra.

Šta videti u Patri?

Zgrada gradskog pozorišta i toranj u gornjem gradu su znamenistoti u Patri koje ne treba zaobići.

Patra, Grčka Rimski odeon / Foto: Wikimedia/Flickr/Carole Raddato

Svakako su tu i Crkva Svetog Andreje, koja je treća najveća vizantijska crkva na području Balkana, te Rimski odeon i spomenik na Trgu Ajos Georgios, a koji je posvećen učesnicima Grčkog rata za nezavisnost.

Stari manastir Agios Nikolaos je posebno interesantan, a Patra je poznata i po brojnim izuzetno lepo uređenim parkovima.

Video: Lepa vest iz Italije: Lekari pozdravljaju izlečenu pacijentkinju

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA