≫ 

3 grčka letovališta koja su idealna za one koji će tražiti mir i socijalno distanciranje

Mesta u kojima zaista nema gužve

  • 19
Amuljani Amuljani / printscreen / youtube / nikana.gr

U trenutku kada svetom hara korona virus, nije zgoreg da se osvrnemo na letovališta, u kojima je iz godine u godinu primetno odsustvo gužve. Čak i u jeku sezone, njih posećuju upravo turisti koji su željni odmora. I to odmora u pravom smislu reči, koji podrazumeva dug boravak na plaži, eventualnu šetnju centrom mesta i relaksaciju u svakom smislu. Bez bučnih restorana i kafića.

Nekome su takva letovališta u Grčkoj dosadna, a nekima je to primer dobrog odmora.

Ipak, čini se da će ove godine, ako i budemo imali priliku da odemo na letnji odmor, ova mesta ipak biti bolji izbor.

Vrahos – Luca

Vrahos, Grčka, more, plaža, sunce, pesak, odmor, letovanje, Vrahos / Foto: Shutterstock

Do pre desetak godina, danas već čuvena plaža Luca je bila tek jedna od plaža bez nekih naročitih sadržaja. Doduše, bilo je tu par kuća i jedan omanji kafić. Da, naravno, i nezaobilazna kantina uz plažu. A na plaži ničeg, osim divnih talasa, puno školjki i lepote.

Letovalište Vrahos, sa pomenutom plažom Luca teritorijalno pripada grčkoj regiji Epir i od Preveze i Parge ga deli oko 30 kilometara. Praktično je smešteno na polovini puta između ta dva mesta, dok ga od Lefkade deli oko 60 kilometara.

Najčešće ga posećuju lokalci, odnosno Grci iz Parge i Preveze, ali je prethodnih sezona bilo i dosta italijanskih turista, dok je za turiste iz naše zemlje ovo letovalište još uvek ne tako popularno kao ona na ostrvima Tasos i Krf, te u oblasti Halkidikija.

U mestu nema ničeg, skoro i to treba imati na umu, pa je praktično nemoguće ovde boraviti bez sopstvenog automobila. Lekarska ambulanta, kao i apoteka, te banka i pošta koje su najbliže se nalaze u mestu Kanali, odnosno u Pargi.

Ono zbog čega je Luca, odnosno Vrahos tako poseban najpre je prilaz, budući da se sa glavnog puta spuštate do mora kroz borovu šumu. Zatim mir i tišina, koji su svima potrebni, te odsustvo nekih naročitih aktivnosti.

Ostrvo Amuljani

Amuljani Amuljani / printscreen / youtube / nikana.gr

S obzirom na to da zauzima površinu od oko 5 kvadratnih kilometara, te da ima vrlo malo smeštajnih kapaciteta, ostrvo Amuljani se smatra idealnim za beg od gužve.

Nalazi se u oblasti Halkidikija i u toku sezone ga posećuju brojni turiisti koji letuju u blizini. Ali se te posete mahom svode na jednodnevne izlete, tako da na ostrvu zaista nema gužve.

Nadomak ovog ostrva se nalazi omanje nenaseljeno ostrvo Drenia, koje je isto zanimljivo za posetiti.

Svakako je idealna letnja destinacija za ljubitelje mirnog odmora, ali i za kampere.

Nea Vrasna

Nea Vrasna, Grčka, more, plaža, sunce, pesak, odmor, letovanje, Nea Vrasna / Foto: Shutterstock

Iako se nalazi u oblasti Halkidikija, letovalište Nea Vrasna ne posećuje naročiti veliki broj turista. Tačnije, ovde biraju da borave upravo ljudi kojima prija mir, te odsustvo brojnih aktivnosti, inače uobičajenih za letnje destinacije.

Dugačka peskovita plaža je sasvim dovoljna za uživanje. A ko želi da se opusti i uživa u miru, ima mogućnost da šeta celom njenom dužinom do susednog letovališta Asprovalta.

U mestu ima svega što je potrebno turistima, ali je akcenat stavljen na mirni odmor, pa se u tom smislu Nea Vrasna preporučuje starijim ljudima i porodicama sa malom decom za koje je odmor, odlazak na plažu i večernja šetnja obalom mora.

Video: Predrag Kon objasnio da li ćemo moći na letovanje ove godine

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ХЕРЦЕГ Н

    19. april 2020 | 09:34

    Braco,dodjite u vasu i nasu srpsku Boku! Odje ste dobrodosli.

  • Da

    19. april 2020 | 10:01

    2013. bili na Amuljaniju, savrseno letovanje, malo ostrvo, mora se imati auto da bi se od centra ostrva islo do plaza. Zovu ga grckim Maldivima. Plus sto je blizu. Topla preporuka za porodicni odmor

  • Ngolo Kante

    19. april 2020 | 10:44

    Jel da nosimo naš paradajz i konzerve ili uzimamo kod njih?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA