≫ 

3 letovališta na Peloponezu koja će vam zameniti Halkidiki očas posla

Proširite vidike jer Grčka ima toliko toga da ponudi

  • 0
Kiparisia, Peloponez

Kiparisia na Peloponezu je takođe dobar izbor / printscreen/youtube/vasathens

Grčka letovališta u kojima borave mnogi srpski turisti su svakako ona u oblasti Halkidikija, mada se u omiljena letovališta naših turista mogu svrstati i pojedina grčka ostrva. Na prvom mestu Krf i Tasos.

Poslednjih godina sve više turista iz Srbije se odlučuju da letuju u samostalnoj režiji, pa se tako otisnu put Krita, Zakintosa i Kefalonije, ali i Rodosa, pa čak i Itake, Kosa i Mikonosa.

Ipak, oblast Peloponeza i Atinska regija su, čini se najmanje u planu našim turistima, verovatno zbog svoje udaljenosti, ali i zbog cena, koje su na Peloponezu prilično visoke za džep prosečnog srpskog turiste.

Iako je Grčka tradicionalno izbor za letovanje mnogima, pa ponekad imate utisak da se cela Srbija u toku letnjih meseci preseli u tu zemlju, još uvek postoje letovališta u kojima se gotovo nikada ili vrlo retko mogu sresti i turisti iz Srbije.

Ostrvo Ikarija

 

Ikarija, ostrvo, Grčka

Ikarija / Foto: Shutterstock

Teritorijalno pripada grupaciji Južnih Sporada, odnosno prefekturi Samos, od koga je udaljena tek oko 20 kilometara.

Na površini od oko 255 km² živi nešto više od 8 hiljada stanovnika.

Ikarija je omiljena destinacija naročito starijim Grcima i retkim turistima. Naime, na ostrvu postoje brojni termalni izvori, a stanovništvo ovog grčkog ostrva je najdugovečnije u celoj zemlji.

Do pre koju godinu je bilo karakterisano kao ostrvo hipika, jer je bila razvijena hipi komuna, u kojoj su boravili Nemci.

Brojne su mahom divlje plaže na Ikariji, a najpoznatije su uređene plaže Fanari i Terma.

Monemvasija

 

monemvasija

Monemvasija / printscreen / youtube / rocher bros

Mesto u kome postoji možda i najbolje očuvano staro jezgro se nalazi na Peloponezu. Prema administrativnoj podeli pripada oblasti Lakonija.

Od Sparte je Monemvasija udaljena oko 90 kilometara, a od Atine oko 300.

Kratak nasip deli Monemvasiju od kopna, a do razdvajanja je došlo još 375. godine, nakon jakog zemljotresa koji je pogodio ovu oblast.

U mestu postoje brojne plaže, koje mu i daju posebnu draž. A među njima je najpoznatija plaža Pori. Prekrivena je finim sitnim peskom, a smatra se jednom od najdužih u celoj oblasti.

Porto Germeno, Vilja, Atika

 

Porto Germeno, more, Grčka

Porto Germeno / Foto: Shutterstock

Jedno od omiljenih mesta za predah u toku letnjih meseci mnogih stanovnika Atine je i Porto Germeno.

Od prestonice Grčke je udaljeno oko 70 kilometara i nalazi se u neposrednoj blizini seoceta Vilja.

Razumljiv je i razlog zbog koga se vrlo retko, gotovo nikada tamo ne mogu sresti turisti iz Srbije. Najpre njegova udaljenost od naše zemlje, a zatim i činjenica da ovo letovalište Grci ipak uspevaju ljubomorno da sačuvaju za sebe.

Najpoznatije plaže su Platija i Ajos Nikolaos. Nijedna od njih nije organizovana, ali se u njihovoj blizini nalaze ugostiteljski objekti, u kojima posetioci mogu prezalogajiti ili popiti piće.

Plavetnilo mora u letovalištu Porto Germeno u velikoj meri podseća na karipsko plavetnilo, pa i ne čudi što je ovaj biser Atinske regije još uvek sačuvan samo za lokalno stanovništvo.

Video: Magična mesta na severu Grčke: Ovo su najlepše plaže na Halkidikiju

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA