≫ 

Žena koja ne zna da napravi ovo jelo, ne može ni da se uda u Grčkoj

A kada naši muškarci saznaju za ovaj recept, neće moći ni u Srbiji

  • 2
Pastitsio foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Svekrve su ranije bila zdužene da procenjuju snajino kulinarsko umeće. Taj običaj se i danas održao uglavnom u ruralnim sredinama. Verovalo se da ako mlada ne zna da pripremi tradicionalna jela, ne može da se smatra dobrom domaćicom. Naravno, bilo je i onih svekrva, koje se nisu baš time bavile, svesne činjenice da će svaka mlada žena pre ili kasnije, naučiti da kuva baš onako kako je njena svekrva zamislila.

Naravno da takav običaj danas retko gde srećemo. Posebno u eri kada je sve više mladih žena koje baš i nisu u velikoj meri okrenute isprobavanju kulinarskih specijaliteta. Ali se, ipak, u Grčkoj u šali može čuti da ako jedna snaja ne zna da pripremi takozvani pasticio, teško da će moći da bude prihvaćena.

Šalu na stranu, u pitanju je jelo odličnog ukusa, a pride i vrlo lako za pripremu.

U čemu je tajna dobrog pasticija?

Odgovor na ovo pitanje vam neće dati domaćica koja je sujetna i koja ljubomorno tajnu pripreme pasticia čuva za sebe.

Ipak, tajna je naravno u strpljenju, kao i kod svakog drugog jela, ali i u pažljivo odabranim sastojcima.

Jednostavno rečeno, pasticio je testenina sa dodatkom mlevenog mesa i bešamel sosa, zapečena u rerni. Reč je o jelu koje, tradicionalno srpske domaćice ne pripremaju, ali to ne znači da ne mogu da isporbaju i ovaj recept.

Kako se priprema pasticio?

Najpre mroate znati da se koristi posebna vrsta testetnine za pripremu pasticia.

U većem delu Grčke, domaćice isključivo koriste „debele“ špagete, koje se kod nas mogu pronaći u grčkom marketu. Naravno da varijacije postoje, pa ako baš ne možete tu vrstu testetnine da pronađete ili ih ne volite, možete koristiti i makarone.

Ali će vam, oni koji trvde da poznaju odlično grčku kuhinju, sigurno reći da to nije originalan recept. Mada, za koji recept možemo zaista reći da je originalan? Sve su to varijacije na zadatu temu.

U suštini, priprema je prilično jednostavna.

Pastitsio foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Dok barite testetninu da bude, što bi rekli Italijani al dente, pripremate fil i bešamel sos.

Potrebno vam je mleveno meso i ako želite, možete dodati crnog i belog luka, te jedan sitno seckani svež paradajz ili pire od paradajza. U određenim delovima Grčke se u pasticio uopšte ne dodaje luk, tako da je to ipak stvar ukusa. Što se začina tiče, sve je stvar volje. Obično se dodaje so, origano i biber, a po želji i ruzmarin, cimet, peršun i karanfilić.

Bešamel pripremate na puteru, uz dodatak brašna i mleka. Imajte na umu da je za pripremu dobrog bešamel sosa potrebno strpljenje, kako se ne bi napravile gromuljice. Ako želite da vaš pasticio dobije zlatnožutu boju, onda u bešamel možete dodati i 2 jajeta, ali to je već prepušteno svakoj domaćici na volju.

Zatim ćete u posudu za pečenje ređati red testetnine, pa fila, pa testetnine. Običaj je da na vrhu svakako bude testenina. Sve prelijete bešamel sosom i zapečete  u rerni.

Valjalo bi da pre stavljanja  u rernu, posudu prekrijete aluminijumskom folijom, kako bi pasticio dobio zlatnožutu boju.

Video: Uz koje poslastice se horoskopski znakovi najlakše bore sa krizom

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    5. maj 2020 | 22:41

    Ма, како да не!!Ко ,бре, мисли о јелу на почетку брака!???

  • Boža zemunac

    6. maj 2020 | 10:46

    Kakvo jelo, bitno je delo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA