≫ 

Ako želite da idete u Grčku i ovog leta, evo zašto je bolje da birate kopno radije nego ostrva

Razlozi su više nego jednostavni

  • 8
ksenija halkidiki foto: printscreen/youtube/Georgnik Nikolas

Shodno trenutno aktuelnoj situaciji, koja je izazvana pandemijom korona virusa, sve je više ljudi koji se pitaju da li će moći da idu na letovanje i kako će uopšte sve to izgledati.

Poznato je da mnogi srpski turisti koriste popuste, koje daju brojne turističke agencije, pa uplaćuju letovanja ranije. Obično se nakon beogradskog Sajma turizma veliki deo planiranih turističkih aranžmana rasproda.

Turisti koji imaju mogućnost, preferiraju da na odmor idu na samom početku sezone, što je u određenim letovalištima več druga polovina maja ili početak juna meseca. A kako se taj period približava, logično i očekivano je da se mnogi pitaju da li će uopšte biti u mogućnosti da iskoriste već uplaćene aranžmane.

Sa druge strane, ima i onih turista koji jedva čekaju da naša zemlja otvori granice, pa da mogu negde da otputuju. Nekako se najčešće pominje Grčka u tom smislu, ali se sve manje govori o ostrvima. Mada se, svakako mora priznati da srpski turisti procentualno, ni ranije nisu u velikoj meri posećivali grčka ostrva.

Najčešće je njihov izbor bilo neko od brojnih letovališta u oblasti Halkidikija, a od ostrva su najposećenija bila Krf, Tasos i eventualno Zakintos.

Letovalište na kopnu je sigurnija opcija

ksenija halkidiki foto: printscreen/youtube/Georgnik Nikolas

Očekuje se da će ove godine, ako uopšte budu otvorene granice i omogućeno letovanje, srpski turisti mnogo više posećivati neka od brojnih grčkih letovališta na kopnu.

Sasvim je i jasan razlog za to. Bezbednost je ipak na prvom mestu, a mora se priznati da je manja verovatnoća da se neko virusom korona zarazi ako putuje sopstvenim automobilom, nego trajektom ili avionom.

Tim pre što postoje indicije da će doći do značajnih promena u načinu putovanja. Naime, socijalno distanciranje bi trebalo da bude primenjeno i u avio-prevozu, ali i svakom drugom. Osim naravno automobilskom, tako da jedna porodica može, prilično sigurno da stigne sopstvenim autom do željenog grčkog letovališta.

Ako bude bilo potrebno da se ukrca na trajekt, biće neophodno i da budu ispoštovane trenutno aktuelne smernice zbog adekvatne zaštite od korona virusa.

Jedno je sigurno za sada, zvaničnih informacija ni o otvaranju granica, ni o početku rada grčkih letovališta nema još uvek (iako je prema njihovom Ministarstvu turizma u planu da to bude 1. jul). Zato sa nestrpljenjem iščekujemo šta će odlučiti vlasti u obe zemlje, pa ćemo u skladu sa time i doneti odluku da li ćemo i u koje letovalište u Grčkoj otići ovog leta.

Video: Niko nije srećan ali se mora: Na plažama u Grčkoj prve ležaljke ograđene pleksiglasom

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA