≫ 

"Najbogatije" grčko ostrvo definitivno neće ostati bez turista: "Spremni smo za sezonu"

  • 0
Mikonos Mikonos / pixabay.com

Decenijama unazad je grčko ostrvo Mikonos jedna od najpopularnijih destinacija za turiste sa nešto dubljim džepom. Običnih smrtnika nema baš mnogo na ovom ostrvu, jer su cene i smeštaja i boravka uopšte izuzetno visoke.

A da nije u toku pandemija korona virusa, na Mikonosu bi ovih dana već sve vrvelo od turista.

Ali je slika sada potpuno drugačija...

Plaže su gotovo prazne. Većina prodavnica je zatvorena. A na ulicama možete sresti tek po nekog čoveka. Stanovnika ostrva, naravno.

Ipak i pored takve trenutne situacije, pojedinci su optimistični, kako prenosi Euronews. Razlog za optimističnost nalaze u činjenici da je Grčka jedna od zemalja koja je uspela da pandemiju stavi pod kontrolu.

Veruju da ako se i u budućimn danima bude tako uspešno borila protiv korona virusa, nema razloga da ne bude jedna od najtraženijih destinacija.

Do danas su na svim ostrvima Kiklada zabeležena samo 4 slučaja zaraženih korona virusom. Od toga, dvoje ih je na ostrvu Mikonos, jedan na Naksosu i još jedan zaraženi na ostrvu Siros.

Sa ciljem da na minimu svede mogućnost buduće zaraze, nadležno ministarstvo je donelo i niz mera, koje imaju za cilj zaštiotu putnika brodova i trajekta. Predviđeno je da te mere svakako budu na snazi do polovine juna, tačnije od 18. maja do 15. juna.

Između ostalog, određeno je da mora biti poštovana obavezna socijana distanca, odnosno da prilikom iskrcavanja i ukrcavanja mora biti poštovan razmak između putnika u dužini od 1,5 metara. A to isto se mora primeniti i tokom boravka putnika na brodu ili trajektu.

Mikonos Mikonos / pixabay.com

U kabinama će biti smeštena samo jedna osoba, osim ako nije u pitanju porodica, kada je dozvoljeno da u kabini boravi do 4 osobe najviše.

Ako je u pitanju brod ili trajekt u kome putnici mogu da sede u unutrašnjosti, mora biti ispoštovano pravilo o socijalnom distanciranju. U ovom slučaju to podrazumeva da između svaka dva putnika mora postojati prazno sedište. Ali je takođe važno da i sedište ispred, odnosno iza i sa jedne i druge strane budu slobodna. Naravno sve zavisi od položaja samog sedišta.

U skladu sa zvaničnim odlukama nadležnih institucija je predviđeno za sada i da svaki putnik mora da ima validan dokaz o svom zdravstvenom stanju, odnosno jasan pokazatelj da nije zaražen pomenutim virusom.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA