≫ 

2 rajska grčka ostrva koja se smatraju "rizičnim" u doba korone: Evo i zašto

  • 0
Folegandros ostrvo

Foto: Shutterstock

Jedna od zemalja koja se dobro izborila sa korona virusom je Grčka.

Grčka je polako počela da otvara granice, tako da objavljuje donete mere po fazama. Za sada je u planu da granice budu otvorene samo za turiste iz određenih zemalja.

Sva ostrva koja se nalaze u ovoj zemlji su podeljena u tri zone rizike, niskog, srednjeg i visokog, prema planu Ministartsva zdravlja Grčke.

U zonu visokog rizika su svrstana ostrva, na kojima ne postoje adekvatni uslovi za lečenje obolelih. Takođe, to su urpavo ona ostrva koja su prilično udaljena i od kopna i od drugih ostrva, pa se u tom smislu očekuje reakcija iz vazduha po potrebi.

Predviđeno je da trijaža pacijenata na ostrvima iz zone visokog rizika bude vršena uz pomoć takozvanih kriznih koordinatora, to jest stručnjaka koji će biti sa tim ciljem i poslati na ostvra.

Ipak, iako se smatraju visokorizičnim u trenutku pandemije korona virusa, neka od tih ostrva su izuzetno interesantna.

Ostrvo Kimolos

 

Kimolos

Kimolos / pixabay.com

Egejsko ostrvo koje pripada grupaciji Kiklada, zauzima površinu od oko 35 kvadratnih kilometara. Prosečne je dužine oko 8 i širine oko 6 kilometara, a na njemu živi blizu 800 stanovnika.

Od atinske luke Pirej je udaljeno oko 180 kilometara, a po upravnoj podeli pripada okrugu Milos.

Jedno od najređe naseljenih kikladskih ostrva se sa pravom označava kao raj na zemlji.

Pored Mlečana, ovim vulkanskim ostrvom su vladale i Osmanlije u prošlosti.

Osim po fenomenalnim plažama, Kimolos je poznat i kao dom za više od čak 400 vrsta različitih biljaka.

Do ovog ostrva se može stići redovnim brodskim linijama sa većine drugih ostrva Kiklada. Nadomak ostrva se nalazi i Poliegos, koje je jedno od najvećih nenaseljenih kikladskih ostrva. Specifično je po tome što Monachus-Monachus(sredozemna morska medvedica), relativno retka vrsta foke, živi u vodama oko tog ostrva.

U jedinoj luci na Kimolosu, Psahti ćete videti relativno modernu lučku zgradu, a možete uživati i u lokalnim tavernama koje se tu nalaze.

Smatra se da crkva Hristovog rođenja, koja je izgrađena nadomak tvrđave, potiče iz 15. veka. Sama tvrđava je smeštena u centru jedinog naseljenog mesta na ostvu, nazvanog jednostavno Horio (gr. selo).

Uprkos relativno maloj površini koju zauzima Kimolos, tu postoji više od 30 plaža i oko čak 80 kapela i crkava, a arhitektura ostrva je karakteristična za Kiklade.

Ostrvo Folegandros

 

Folegandros ostrvo

Folegandros / Foto: Shutterstock

Još jedno od ostrva Kiklada se našlo u zoni visokog rizika od pandemije korona virusa, zbog nepostojanja adekvatne zdravstvene zaštite.

Zauzima površinu od oko 32 kvadratna kilometra, a na njemu stalno živi nešto više od 500 ljudi.

Idealno je za beg od urbanog načina života. Iako se to možda ne očekuje, budući da saobraćajna mreža nije naročito razvijena, prodavnica, ali ni lokalnih taverni na Folegandrosu ne manjka.

Plaža ima sasvim dovoljno, a do mnogih se stiže ili pešice ili brodom.

Folegandros je od Atine udaljen oko 160 kilometara, dok se u njegovoj blizini nalaze ostrva Sikinos i Milos, sa kojima je isto saobraćajno povezan.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA